bay leaf | liść laurowy |
broad beans | bób |
runner beans | fasola wielokwiatowa |
rye bread | chleb żytni |
rye roll | bułka żytnia |
celery stick | seler naciowy |
celeriac | seler korzeniowy |
chicken stew | duszone kawałki kurczaka |
cinnamon | cynamon |
courgette | cukinia |
croissant | rogalik |
eel | węgorz |
fennel | koper włoski |
game | dziczyzna |
garlic clove | ząbek czosnku |
mackerel | makrela |
semi-skimmed milk | mleko półtłuste |
skimmed milk | mleko odtłuszczone |
whole milk | pełnotłuste mleko |
poppy-seed cake | makowiec |
poultry | drób |
thyme | tymianek |
dried thyme | suszony tymianek |
tomato puree | koncentrat pomidorowy |
trout | pstrąg |
turnip | rzepa |
veal | cielęcina |
add | dodawać |
boil | gotować,wrzeć |
burn | przypalić |
chop | kroić,siekać |
cook | gotować |
cover | przykrywać |
crush | rozgniatać |
diced | pokrojony w kostkę |
finely | drobno |
gently | delikatnie |
ground | zmielony |
freshly ground | świeżo zmielony |
grate | trzeć,ucierać |
heat | ogień |
low heat | mały ogień |
medium heat | średni ogień |
ingredients | składniki |
instructions | wskazówki |
peel | obierać |
prepare | przygotowywać |
recipe | przepis |
reduce | zmniejszyć |
sample | próbować,kosztować |
saucepan | rondel |
season | doprawiać do smaku |
simmer | gotować (się) na wolnym ogniu |
stir | mieszać |
taste | smakować,próbować |
turn down | zmniejszyć2 |
uncover | odkrywać |