| eating places | lokale gastronomiczne (miejsca (do) jedzenia) |
| (menu) a la carte | (menu) wybór z karty |
| attentive waiting staff | baczna / uważna / pilna / staranna obsługa w restauracji |
| bill | rachunek |
| cafeteria | bufet, kafeteria, bar samoobsługowy, stołówka, kantyna |
| canteen | stołówka / kantyna |
| celebrity chef | znany / sławny kucharz |
| celebrity | sława (stan bycia znanym) // znana osoba, znakomitość, celebryta |
| cuisine | kuchnia (danego regionu) |
| culinary critic | krytyk kulinarny |
| delicacy | 1. przysmak (lokalny, regionalny) 2. delikatność |
| eat out | jeść na mieście, jeść poza domem |
| service | obsługa / serwis |
| excellent service | doskonała obsługa |
| poor service | beznadziejna obsługa |
| exorbitant | nadmierny, przesadny, wygórowany |
| exorbitant costs | nadmierne / przesadne / wygórowane / kolosalne koszty |
| exorbitantly expensive | niebotycznie / nadmiernie / przesadnie / wygórowanie drogi |
| fish and chips | ryba z frytkami |
| full English breakfast | pełne angielskie śniadanie |
| fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków / fuzja (kuchni francuskiej i azjatyckiej) |
| leave a tip | zostawić napiwek |
| main course | danie główne |
| make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem (zrobić rezerwacę z wyprzedzeniem) |
| overpriced | zbyt drogi / zawyżony (o cenie) |
| portion | porcja |
| professional | zawodowy / profesjonalny |
| reasonably priced | w rozsądnej cenie / w umiarkowanej cenie |
| review | recenzja |
| rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) |
| self-service | samoobsługa; samoobsługowy |
| service included | obsługa wliczona w cenę (obsługa / serwis zawarty) |
| set menu | zestaw / gotowe menu |
| side dish | dodatek do dania głównego |
| smeared glasses | umazane szklanki |
| stained tablecloth | poplamiony obrus |
| starter | przystawka |
| takeaway | danie na wynos |
| tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) |
| wine list | karta win |