eating places | lokale gastronomiczne (miejsca (do) jedzenia) | |
(menu) a la carte | (menu) wybór z karty | |
attentive waiting staff | baczna / uważna / pilna / staranna obsługa w restauracji | |
bill | rachunek | |
cafeteria | bufet, kafeteria, bar samoobsługowy, stołówka, kantyna | |
canteen | stołówka / kantyna | |
celebrity chef | znany / sławny kucharz | |
celebrity | sława (stan bycia znanym) // znana osoba, znakomitość, celebryta | |
cuisine | kuchnia (danego regionu) | |
culinary critic | krytyk kulinarny | |
delicacy | 1. przysmak (lokalny, regionalny) 2. delikatność | |
eat out | jeść na mieście, jeść poza domem | |
service | obsługa / serwis | |
excellent service | doskonała obsługa | |
poor service | beznadziejna obsługa | |
exorbitant | nadmierny, przesadny, wygórowany | |
exorbitant costs | nadmierne / przesadne / wygórowane / kolosalne koszty | |
exorbitantly expensive | niebotycznie / nadmiernie / przesadnie / wygórowanie drogi | |
fish and chips | ryba z frytkami | |
full English breakfast | pełne angielskie śniadanie | |
fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków / fuzja (kuchni francuskiej i azjatyckiej) | |
leave a tip | zostawić napiwek | |
main course | danie główne | |
make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem (zrobić rezerwacę z wyprzedzeniem) | |
overpriced | zbyt drogi / zawyżony (o cenie) | |
portion | porcja | |
professional | zawodowy / profesjonalny | |
reasonably priced | w rozsądnej cenie / w umiarkowanej cenie | |
review | recenzja | |
rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) | |
self-service | samoobsługa; samoobsługowy | |
service included | obsługa wliczona w cenę (obsługa / serwis zawarty) | |
set menu | zestaw / gotowe menu | |
side dish | dodatek do dania głównego | |
smeared glasses | umazane szklanki | |
stained tablecloth | poplamiony obrus | |
starter | przystawka | |
takeaway | danie na wynos | |
tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) | |
wine list | karta win | |