eating places | lokale gastronomiczne (miejsca (do) jedzenia) |
(menu) a la carte | (menu) wybór z karty |
attentive waiting staff | baczna / uważna / pilna / staranna obsługa w restauracji |
bill | rachunek |
cafeteria | bufet, kafeteria, bar samoobsługowy, stołówka, kantyna |
canteen | stołówka / kantyna |
celebrity chef | znany / sławny kucharz |
celebrity | sława (stan bycia znanym) // znana osoba, znakomitość, celebryta |
cuisine | kuchnia (danego regionu) |
culinary critic | krytyk kulinarny |
delicacy | 1. przysmak (lokalny, regionalny) 2. delikatność |
eat out | jeść na mieście, jeść poza domem |
service | obsługa / serwis |
excellent service | doskonała obsługa |
poor service | beznadziejna obsługa |
exorbitant | nadmierny, przesadny, wygórowany |
exorbitant costs | nadmierne / przesadne / wygórowane / kolosalne koszty |
exorbitantly expensive | niebotycznie / nadmiernie / przesadnie / wygórowanie drogi |
fish and chips | ryba z frytkami |
full English breakfast | pełne angielskie śniadanie |
fusion (of French and Asian cooking) | połączenie smaków / fuzja (kuchni francuskiej i azjatyckiej) |
leave a tip | zostawić napiwek |
main course | danie główne |
make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem (zrobić rezerwacę z wyprzedzeniem) |
overpriced | zbyt drogi / zawyżony (o cenie) |
portion | porcja |
professional | zawodowy / profesjonalny |
reasonably priced | w rozsądnej cenie / w umiarkowanej cenie |
review | recenzja |
rise in (vegetarian restaurants) | wzrost liczby (restauracji wegetariańskich) |
self-service | samoobsługa; samoobsługowy |
service included | obsługa wliczona w cenę (obsługa / serwis zawarty) |
set menu | zestaw / gotowe menu |
side dish | dodatek do dania głównego |
smeared glasses | umazane szklanki |
stained tablecloth | poplamiony obrus |
starter | przystawka |
takeaway | danie na wynos |
tipical of (Italian) cuisine | typowy dla kuchni (włoskiej) |
wine list | karta win |