beef | wołowina |
lamb | jagnięcina |
mutton | baranina |
venision | dziczyzna z jelenia |
veal | cielęcina |
pork | wieprzowina |
ham | szynka |
bacon | bekon |
chicken | kurczak |
turkey | indyk |
poultry | drób |
cod | dorsz |
hake | morszczuk |
plaice | flądra |
herring | śledź |
crayfish | rak |
squid | kałamarnica |
cockles | sercówki |
mussels | omółki |
oysters | ostrygi |
cabbage | kapusta |
cauliflower | kalafior |
broccoli | brokuł |
spinach | szpinak |
cucumber | ogórek |
leeks | por |
mashrooms | grzyby |
cougette | cukinia |
aubergines | bakłażan |
curry | kary |
cumin | kmin rzymski |
cardamom | kardamon |
coriander | kolendra |
paprika | papryka (przyprawa) |
turmeric | kurkuma |
ginger | imbir |
cinammon | cynamon |
nutmeg | gałka muszkatołowa |
parsley | pietruszka |
chives | szczypiorek |
rosemary | rozmaryn |
tarragon | astragon |
thyme | tymianek |
sage | szałwia |
oregano | oregano |
sweet | słodki |
bitter | gorzki |
sour | kwaśny |
hot/spicy | ostry |
mild | łagodny |
bland | mdłe |
salty | słone |
sugary | zawiera dużo cukru |
sickly | za słodki |
savoury | dobrze przyprawiony |
tasty | smaczny |
tastless | bez smaku |
delicious | pyszny |
greasy/oily | za tłuste |
over-cooked/overdone | przegotowane |
under-cooked/underdone | niedogotowane |
stodgy | ciężkostrawny |
done to a turn | idealnie ugotowany |
more-ish | ciągle chcę się więcej zjeść |
boil | gotować |
fry | smażyć |
bake | piec (ciasta) |
roast | piec (pieczeń) |
grill | grilować |
stir-fry | smażyć (w specjalnym rondlu) |
barbecued | piec na grilu |
seasone | doprawiać |
starter | przystawka |
main course | danie główne |
dessert (sweet/pudding/afters) | deser |
sweetcorn | kukurydza |
lettuce | sałata |
pea | groszek |
radish | rzodkiewka |
shallot | czosnek |
turnip | rzepa |
beetroot | burak |
celery | seler |
prawns | krewet |
sardines | sardynki |
sole | sola |
whiting | witlinek |
nectarine | nektarynka |
star-fruit | karambola |
blackcurrant | czarna porzeczka |
raspberry | malina |
wok | garnek do stir-smażenia |
steamer | parownica |
deep fat fryer | garnek do smażenia frytek |
casserole | naczynie żaroodporne |
braise/stew | dusić |
food processor | robot kuchenny |
chop | siekać |
slice | kroić |
whisk | trzepaczka |
beat | ubijać |
colander | durszlak |
drain | odcedzać |
grater | tarka |
grate | trzeć |
garlic crusher | kruszarka |
sieve | sitko |
sieve | odcedzać np mąke |
peeler | obierak |
peel | obierać |
lemon squeezer | wyciskacz |
squeeze | wyciskać |
corkscrew | otwieracz |
ladle | chochla |
kitchen scales | waga kuchenna |
baste | podlewać |
bone | filetować |
scramble | mieszać |
mince | mielić mięso |
shell | obierać |
dice | pokroić w kostkę |
peel | obierać |
shred | siekać |
poach | ugotować |
carve | żłobić/dłubać |
knead | ugniatać |
roll | rozwałkować |
stew | dusić |
crust | skórki np z chleba |
pods | łupinki |
cluster | grono |
stones | pestki |
rashers | plasterek np bekonu |
pip | pestka w cytrynie |
rocket | rukola |
pine nut | orzechy piniowe |
rib | żebro |
rumb of lamb | zad owcy |
cutlets | kotlety |
walnut | orzech włoski |
meringue | beza |
lamb chops | kotlety jagnięce |
crust | skórka/ panierka |
tenderness | delikatność |
side dish | dodatkowa potrawa |
well - done | dobrze wysmażony |
rare | krwisty |
complimentary | dodatkowo |
topping | posypka/ zwieńczenie czegoś na górze |
glaze | polewa |
indulge in | delektować się |