boiled | ugotowane |
steamed | ugotowane na parze |
fried | smażone |
sauteed | smażone ale tak z francuska |
stir-fried | smażone ale tak z chińska |
pan-fried | smażone na patelni |
roasted | pieczone jak pieczeń |
grilled | grillowane |
baked | pieczone jak ciasto |
stewed | duszone |
casseroled | duszone na małym ogniu |
meat | mięso |
lamb | jagnięcina |
pork | wieprzowina |
beef | wołowina |
poultry | drób |
chicken | kurczak |
turkey | indyk |
goose | gąska |
duck | kaczka |
game | dziczyzna |
rabbit | królik |
hare | zając |
partridge | kuropatwa |
pheasant | bażant |
fish | rybcie |
salt water fish | ryby słonowodne |
sea fish | ryby morskie |
fresh water fish | ryby słodkowodne |
seafood | owoce morza |
shrimp | krewetka |
prawn | krewetka na "p" |
lobster | homar |
scallops | muszla św. Jakuba lol ;] |
mussels | małże |
crab | krab |
vegetables | warzywa |
fruit | owoce |
starter | starter |
hors d'oeuvre | chyba też starter ale z francuska again |
appetiser | i starter na "a" |
main course | danie główne |
dessert | deser |
pudding | deser na "p" |