| to pluck (a chicken) | oskubać (kurczaka) |
| to crack (a nut) | rozłupać (orzech) |
| to grate (cheese) | zetrzeć (ser) |
| to knead (dough) | ugniatać (surowe ciasto) |
| to peel (e.g. an orange) | obierać ze skórki (np. pomarańczę) |
| to skin (e.g. a rabbit) | obdzierać ze skóry (np. królika) |
| to slice (e.g. a loaf) | kroić na "plasterki" (np. chleb) |
| to carve (a joint of meat) | pokroić na kawałki (sztukę mięsa) |
| to mince (meat) | siekać na drobne kawałki/zmielić |
| to shell (a hard-boiled egg) | obrać (jajko na twardo) |
| to toss (a pancake) | podrzucić do góry (naleśnik) |
| to whip (cream) | ubić (śmietanę) |
| to stuff (a chicken) | faszerować (kurczaka) |
| to mash (potatoes) | tłuc (ziemniaki) |
| to beat (eggs) | ubić (jajka) |
| to ice (cake) | zamrozić (ciasto) |
| baking | pieczenie (ciasta) |
| boiling | gotowanie |
| braising | duszenie (np. mięsa w małej ilości wody) |
| frying | smażenie |
| roasting | pieczenie (mięsa w piekarniku) |
| simmering | gotowanie na wolnym ogniu |
| steaming | gotowanie na parze |
| stewing | duszenie (w temp. poniżej 100 stopni) |
| cookery | sztuka kulinarna, gotowanie |
| brown/browned | przyrumienić (np. mięso)/przyrumieniony |
| quantity/amount | ilość |
| add/added | dodać/dodany |
| in its own juices | w sosie własnym |
| cover | przykryć |
| place/placed | umieścić/umieszczony |
| tender | miękki |
| blackberry | jeżyna |
| leek | por |
| gooseberry | agrest |
| radish | rzodkiewka |
| kidney bean | fasola czerwona |
| horseradish | chrzan |
| aubergine/eggplant | bakłażan, oberżyna |
| bilberry/blueberry | czarna jagoda, czarna borówka |
| parsnip | pasternak |
| raspberry | malina |
| celery | seler naciowy |
| currants | porzeczki |
| chew | rzuć |
| digest | trawić |
| polish off | szybko dokończyć (np. jedzenie) |
| bolt | pochłaniać |
| swallow | połykać |
| gnaw | obgryzać, wygryzać |
| consume | konsumować, spożywać |
| lick | lizać |
| peck at | "dziobać" (w jedzeniu) |
| gorge | objadać się, napychać |
| appetite | apetyt |
| a pile | mnóstwo |
| feel sick | czuć się niedobrze, chcieć wymiotować |
| starving | głodujący |
| parched | spragniony |
| a snack | przekąska |
| a square meal | pełny posiłek |
| stale | czerstwy |
| mouldy | spleśniały |
| peckish | głodnawy |
| ravenous | wygłodniały, żarłoczny |
| uneatable | niejadalne (np. niesmaczne) |
| inedible | niejadalne (szkodliwe) |
| a starter | przystawka |
| a dessert/pudding | deser |