to pluck (a chicken) | oskubać (kurczaka) |
to crack (a nut) | rozłupać (orzech) |
to grate (cheese) | zetrzeć (ser) |
to knead (dough) | ugniatać (surowe ciasto) |
to peel (e.g. an orange) | obierać ze skórki (np. pomarańczę) |
to skin (e.g. a rabbit) | obdzierać ze skóry (np. królika) |
to slice (e.g. a loaf) | kroić na "plasterki" (np. chleb) |
to carve (a joint of meat) | pokroić na kawałki (sztukę mięsa) |
to mince (meat) | siekać na drobne kawałki/zmielić |
to shell (a hard-boiled egg) | obrać (jajko na twardo) |
to toss (a pancake) | podrzucić do góry (naleśnik) |
to whip (cream) | ubić (śmietanę) |
to stuff (a chicken) | faszerować (kurczaka) |
to mash (potatoes) | tłuc (ziemniaki) |
to beat (eggs) | ubić (jajka) |
to ice (cake) | zamrozić (ciasto) |
baking | pieczenie (ciasta) |
boiling | gotowanie |
braising | duszenie (np. mięsa w małej ilości wody) |
frying | smażenie |
roasting | pieczenie (mięsa w piekarniku) |
simmering | gotowanie na wolnym ogniu |
steaming | gotowanie na parze |
stewing | duszenie (w temp. poniżej 100 stopni) |
cookery | sztuka kulinarna, gotowanie |
brown/browned | przyrumienić (np. mięso)/przyrumieniony |
quantity/amount | ilość |
add/added | dodać/dodany |
in its own juices | w sosie własnym |
cover | przykryć |
place/placed | umieścić/umieszczony |
tender | miękki |
blackberry | jeżyna |
leek | por |
gooseberry | agrest |
radish | rzodkiewka |
kidney bean | fasola czerwona |
horseradish | chrzan |
aubergine/eggplant | bakłażan, oberżyna |
bilberry/blueberry | czarna jagoda, czarna borówka |
parsnip | pasternak |
raspberry | malina |
celery | seler naciowy |
currants | porzeczki |
chew | rzuć |
digest | trawić |
polish off | szybko dokończyć (np. jedzenie) |
bolt | pochłaniać |
swallow | połykać |
gnaw | obgryzać, wygryzać |
consume | konsumować, spożywać |
lick | lizać |
peck at | "dziobać" (w jedzeniu) |
gorge | objadać się, napychać |
appetite | apetyt |
a pile | mnóstwo |
feel sick | czuć się niedobrze, chcieć wymiotować |
starving | głodujący |
parched | spragniony |
a snack | przekąska |
a square meal | pełny posiłek |
stale | czerstwy |
mouldy | spleśniały |
peckish | głodnawy |
ravenous | wygłodniały, żarłoczny |
uneatable | niejadalne (np. niesmaczne) |
inedible | niejadalne (szkodliwe) |
a starter | przystawka |
a dessert/pudding | deser |