wordki.pl - nauka słówek
Food - part 2
autor: mayam
to pluck (a chicken)oskubać (kurczaka)
to crack (a nut)rozłupać (orzech)
to grate (cheese)zetrzeć (ser)
to knead (dough)ugniatać (surowe ciasto)
to peel (e.g. an orange)obierać ze skórki (np. pomarańczę)
to skin (e.g. a rabbit)obdzierać ze skóry (np. królika)
to slice (e.g. a loaf)kroić na "plasterki" (np. chleb)
to carve (a joint of meat)pokroić na kawałki (sztukę mięsa)
to mince (meat)siekać na drobne kawałki/zmielić
to shell (a hard-boiled egg)obrać (jajko na twardo)
to toss (a pancake)podrzucić do góry (naleśnik)
to whip (cream)ubić (śmietanę)
to stuff (a chicken)faszerować (kurczaka)
to mash (potatoes)tłuc (ziemniaki)
to beat (eggs)ubić (jajka)
to ice (cake)zamrozić (ciasto)
bakingpieczenie (ciasta)
boilinggotowanie
braisingduszenie (np. mięsa w małej ilości wody)
fryingsmażenie
roastingpieczenie (mięsa w piekarniku)
simmeringgotowanie na wolnym ogniu
steaminggotowanie na parze
stewingduszenie (w temp. poniżej 100 stopni)
cookerysztuka kulinarna, gotowanie
brown/brownedprzyrumienić (np. mięso)/przyrumieniony
quantity/amountilość
add/addeddodać/dodany
in its own juicesw sosie własnym
coverprzykryć
place/placedumieścić/umieszczony
tendermiękki
blackberryjeżyna
leekpor
gooseberryagrest
radishrzodkiewka
kidney beanfasola czerwona
horseradishchrzan
aubergine/eggplantbakłażan, oberżyna
bilberry/blueberryczarna jagoda, czarna borówka
parsnippasternak
raspberrymalina
celeryseler naciowy
currantsporzeczki
chewrzuć
digesttrawić
polish offszybko dokończyć (np. jedzenie)
boltpochłaniać
swallowpołykać
gnawobgryzać, wygryzać
consumekonsumować, spożywać
licklizać
peck at"dziobać" (w jedzeniu)
gorgeobjadać się, napychać
appetiteapetyt
a pilemnóstwo
feel sickczuć się niedobrze, chcieć wymiotować
starvinggłodujący
parchedspragniony
a snackprzekąska
a square mealpełny posiłek
staleczerstwy
mouldyspleśniały
peckishgłodnawy
ravenouswygłodniały, żarłoczny
uneatableniejadalne (np. niesmaczne)
inedibleniejadalne (szkodliwe)
a starterprzystawka
a dessert/puddingdeser