packed lunch | drugie śniadanie do szkoły, pracy | |
beat | ubić | |
break (eggs) | rozbić (jajka) | |
butter | posmarować masłem | |
chop in bite-sized chunks | posiekać w kawałki wielkości jednego kęsa | |
dice | pokroić w kostkę | |
flash fry | szybko usmażyć na dużym ogniu | |
go off | zepsuć się (o jedzeniu) | |
grate | zetrzeć na tarce | |
grease the pan | natłuścić patelnię | |
gulp | łyknąć | |
knead the dough | wyrabiać ciasto | |
line | wyłożyć (np. formę papierem do pieczenia) | |
overeat | przejeść się | |
pour | wlać | |
prick | nakłuć | |
rinse | opłukać | |
roast | piec | |
roll out | rozwałkować | |
run out of sth | skończyło się coś | |
season to taste | doprawić do smaku | |
set the oven | ustawić piekarnik | |
shallow fry | smażyć na płytkim tłuszczu | |
simmer | gotować na wolnym ogniu | |
sip | sączyć | |
skin the chicken | zdjąć skórę z kurczaka | |
slice | pokroić na plastry | |
spoon in | nałożyć łyżką | |
spread | rozsmarować | |
sprinkle | posypać | |
steam | ugotować na parze | |
stir | zamieszać | |
stock up on sth | zaopatrzyć się w coś | |
strain | odcedzić | |
swallow | połknąć | |
undercook | nie dogotować | |
use sth up | zużyć coś | |
whisk | roztrzepać, ubić | |
wrap | zawinąć, owinąć | |