| corkscrew | korkociąg |
| crockery | naczynia |
| cutlery | sztućce |
| kettle | czajnik |
| ladle | łyżka wazowa |
| sieve | sitko |
| appetising | apetyczny |
| unappetising | nieapetyczny |
| bitter | gorzki |
| bland | mdły |
| chewy | gumowaty |
| edible | jadalny |
| inedible | niejadalny |
| gristly | żylasty |
| mild | łagodny |
| mouth-watering | apetyczny 2 |
| off-putting | odpychający |
| sour | kwaśny |
| tender | mięki, kruchy |
| to die for | wyśmienity |
| too heavily seasoned | zbyt mocno przyprawiony |
| tough | twardy |
| yucky | ohydny |
| attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji |
| cuisine | kuchnia danego regionu |
| culinary critic | krytyk kulinarny |
| delicacy | przysmak |
| exorbitantly expensive | niebotycznie drogi |
| main course | danie główne |
| make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem |
| reasonably priced | w umiarkowanej cenie |
| rise in | wzrost liczby |
| self-service | samoobsługa |
| service included | obsługa wliczona w cenę |
| set menu | zestaw |
| side dish | dodatek do dania głównego |
| smeared glasses | umazane szklanki |
| stained tablecloth | poplamiony obrus |
| typical of | typowy dla |