corkscrew | korkociąg | |
crockery | naczynia | |
cutlery | sztućce | |
kettle | czajnik | |
ladle | łyżka wazowa | |
sieve | sitko | |
appetising | apetyczny | |
unappetising | nieapetyczny | |
bitter | gorzki | |
bland | mdły | |
chewy | gumowaty | |
edible | jadalny | |
inedible | niejadalny | |
gristly | żylasty | |
mild | łagodny | |
mouth-watering | apetyczny 2 | |
off-putting | odpychający | |
sour | kwaśny | |
tender | mięki, kruchy | |
to die for | wyśmienity | |
too heavily seasoned | zbyt mocno przyprawiony | |
tough | twardy | |
yucky | ohydny | |
attentive waiting staff | staranna obsługa w restauracji | |
cuisine | kuchnia danego regionu | |
culinary critic | krytyk kulinarny | |
delicacy | przysmak | |
exorbitantly expensive | niebotycznie drogi | |
main course | danie główne | |
make reservation in advance | zarezerwować stolik z wyprzedzeniem | |
reasonably priced | w umiarkowanej cenie | |
rise in | wzrost liczby | |
self-service | samoobsługa | |
service included | obsługa wliczona w cenę | |
set menu | zestaw | |
side dish | dodatek do dania głównego | |
smeared glasses | umazane szklanki | |
stained tablecloth | poplamiony obrus | |
typical of | typowy dla |