| ajouter | dodawać |
| assaisonner | doprawiać |
| assez | dość/dosyć |
| bouillir | gotować |
| faire bouillir | doprowadzać do wrzenia |
| beaucoup | dużo/wiele |
| casser un ouef | rozbić/stłuc jajko |
| chaud(e) | ciepły/a |
| chauffer | grzać/podgrzać |
| couper | kroić |
| éplucher | obierać |
| fait maison | domowej roboty |
| farci(e) | faszerowany(a) |
| le four | piekarnik |
| frit(e) | smażony(a) |
| froid(e) | zimny/a |
| gras/grasse | tłusty/a |
| grillé(e) | grilowany/a; z rusztu |
| haché(e) | siekany/mielony |
| mélanger | wymieszać/mieszać |
| le morceau | kawałek |
| la panure | bułka tarta |
| la pincée | szczypta |
| poivrer | pieprzyć |
| roulé(e) | zawijany |
| saupoudrer | posypać |
| sucré(e) | słodki/osłodzony |
| verser | wlać/przelać |
| saler | solić |