wordki.pl - nauka słówek
wybierz język nauki
francuski
wszystkie zestawy
moje zestawy
pomoc
login:
hasło:
załóż konto
L'alimentation - żywienie
autor: Astrea
NAUKA
ukryj
ukryj
edycja
dodaj do moich zestawów
drukowanie
amener à ébullitiondoprowadzić do wrzenia
appeler le serveurzawołać kelnera
arroser un événementoblać jakieś wydarzenie
assaissoner avec des herbes aromatiquesdoprawić ziołami
assouvrir sa faimzaspokoić swój głód
avoir faimbyć głodnym
avoir soifbyć spragnionym
battre des blancs en neigeubić białka na sztywno
boire à la santé de qqnwypić czyjeś zdrowie
boire à petites gorgéespić małymi łyczkami
boire à grandes gorgéespić wielkim łykami
boire d'un traitwypić duszkiem
boire qch en apéritifwypić coś jako aperitif
boire un coupwypić jednego
casser un œufrozbić jajko
chambrer le vinogrzać wino do temperatury pokojowej
choisir un platwybrać danie (w restauracji)
commander un platzamówić danie
commander un plat à emporterzamówić danie na wynos
commander une pizza par téléphonezamówić pizzę przez telefon
consommer des produits grasspożyć tłuste produkty
consulter la carteprzeczytać kartę dań
couper du painpokroić chleb
couper de la viandepokroić mięso
couper qch en morceauxpokroić coś na kawałki
couper qch en tranchespokroić coś na plasterki
couper qch en rondellespokroić coś w talarki
couper un gâteau en six partspokroić ciasto na sześć kawałków
cueillir/ramasser des champignonszebrać grzyby
cuisiner à l'eauugotować w wodzie
cuisiner à la vapeurugotować na parze
débarrasser/desservir la tablesprzątnąć ze stołu
déboucher une bouteilleotworzyć butelkę
déguster un platskosztować dania
savourer un platdelektować się daniem
demander l'additionpoprosić o rachunek
dénoyauter une prunewydrylować śliwkę
dénoyauter une olivewydrylować oliwkę
donner un pourboiredać napiwek
enlever les arêtes du poisonusunąć ości z ryby
épicer/relever/pimenter un platdoprawić danie
une saucesos
éplucher des pommes de terresobrać ziemniaki
éplucher des concombresobrać ogórki
étaler du beurre sur une tranche de painrozsmarować masło na kromce chleba
étancher sa soifugasić pragnienie
être à tablebyć przy stole
assis à tablesiedzieć przy stole
faire la cuisinegotować
faire la plongerobić na zmywaku
faire la vaissellezmywać naczynia
faire préchauffer le four à X degrésrozgrzać piekarnik do X stopni
faire/suivre un régimestosować dietę
finir son assiettezjeść wszystko z talerza
grignoter entre les repaspodjadać między posiłkami
intoxiquer s'~ avec des champignonszatruć się grzybami
inviter qqn à déjeunerzaprosić kogoś na obiad
inviter qqn à dînerzaprosić kogoś na kolację
laisser mijotergotować na wolnym ogniu
laisser refroidirodstawić do schłodzenia
laisser un pourboirezostawić napiwek
livrer une commande à domiciledostarczyć zamówienie do domu
manger à sa faimzaspokoić głód
manger équilibréjeść zbilansowane posiłki
manger froid ou chaudjeść na zimno lub ciepło
manger grasjeść tłusto
mélanger des ingrédientswymieszać składniki
mettre à tableusiąść do stołu
mettre au fourwstawić do piekarnika
le micro-ondesmikrofalówka
le réfrigérateur/frigolodówka
mettre au fraispostawić w chłodzie
mettre/dresser la tablenakryć do stołu
mordre dans une pommeugryźć jabłko
mourir de faimumrzeć z głodu
nourrir sa famillewyżywić rodzinę
offrir une tournéepostawić kolejkę
payer moitié-moitiépłacić pół na pół (w restauracji)
passer le selpodać sól
porter un toast à qqn ou qchwznieść toast za kogoś lub coś
prendre de la viandezamówić mięso (w restauracji)
prendre du vinpić/kupić/zamówić wino
prendre l'apéritif/l'apérowypić aperitif
prendre la commande de qqnwziąć od kogoś zamówienie
prendre la petit déjeunerzjeść śniadanie
prendre un verrewypić szklaneczkę
préparer un repasprzygotować posiłek
proposer le plat du jourzaproponować danie dnia
râper du fromagezetrzeć ser
recommander un platpolecić danie
régler/payer l'additionuregulować/zapłacić rachunek
remuer avec une cuillèrezamieszać łyżką
réserver une tablezarezerwować stolik
séparer le blanc du jauneoddzielić białko od żółtka
servir qchpodać coś
tièdeletnie
servir un platpodać danie
suivre les indications d'une recetteugotować coś według przepisu
surveiller sa lignedbać o linię
faire attention à sa ligneuważać na linię
tartiner une tranche de painposmarować kromkę chleba
travailler une pâtewyrobić ciasto
trinquer à la santé de qqn, à qchwypić za czyjeś zdrowie, za coś
varier les alimentszróżnicować pokarmy
verser la pâte dans un mouleprzelać ciasto do formy
vider son verreopróżnić szklankę
wrzuć na fb
β27