émincer | kroić na cienkie plasterki | |
couper | ciać, kroić | |
une rondelle | okrągły plasterek | |
en rondelles | w plasterki | |
une lamelle | blaszka, cienki plasterek, kawałek | |
une rouelle | plasterek, krążek | |
fondre | roztopić, rozpuścić | |
chauffer | podgrzać, rozgrzać | |
une gousse (d'ail) | ząbek (czosnku) | |
un brin | źdźbło, pasmo, łodyga | |
un feuille de laurier | liść laurowy | |
mijoter | dusić, gotować | |
faire cuire | ugotować, usmażyć | |
ferme | twardy | |
un dénoyauteur à cerise | drylownica do wiśni | |
dénoyauter | drylować | |
un bac collecteur | pojemnik | |
des noyaux | pestki | |
éclabousser | ochlapać, poplamić | |
une ventouse | bańka, przyssawka | |
la polyvalence | wszechstronność, uniwersalność | |
démontable | rozkładany, rozbieralny | |
astucieux | sprytny, przebiegły | |
remuer | wymieszać, zamieszać | |
battre des œufs en neige | ubić jajka na pianę | |
un batteur | trzepaczka | |
en lamières | w paski | |
en tranches | w kromki | |
entamer | otworzyć, napocząć | |
entamé | napoczęty | |
découper | pokroić, pociąć, poćwiartować | |
un aile | skrzydełko | |
une cuisse | udko | |
un blanc | filet, pierś | |
un arête | ość | |
frire | smażyć na głębokim oleju | |
déboucher | odkorkować | |
frotter | nacierać, smarować | |