électroménager (m.) | AGD | |
batteur à main (m.) | mikser (ręczny robot kuchenny) | |
mélangeur à main (m.) | blender | |
mixeur (m.) | robot kuchenny | |
four à micro-ondes | mikrofala | |
grille-pain (m.) | toster/opiekacz | |
gaufrier (m.) | gofrownica | |
hachoir (m.) | maszynka do mielenia mięsa | |
cafetière italienne (f.) | kawiarka | |
cafetière filtre (f.) | przelewowy ekspres do kawy | |
machine à espresso (f.) | automat do parzenia kawy | |
thermocafé (m.) | kubek termiczny | |
hotte (f.) | okap | |
plan de travail (m.) | blat kuchenny | |
lave-vaisselle (m.) | zmywarka | |
plaque de cuisson (f.) | płyta grzewcza | |
évier | zlew | |
verre à .... (m.) | kieliszek do..... | |
chope (f.) | kufel | |
flûte à champagne (f.) | kieliszek do szampana | |
carafe (f.) | karafka | |
vaisselle (f.) | zastawa/naczynia | |
tasse à café/thé | filiżanka | |
mug (m.) | kubek | |
grande tasse (f.) | duża filiżanka | |
gobelet (m.) | plastikowy kubek | |
crémier (m.) | dzbanuszek do mleka | |
sucrier (m.) | cukierniczka | |
salière (f.) | solniczka | |
poivrière (f.) | pieprzniczka | |
saucière (f.) | sosjerka | |
beurrier (m.) | maselniczka | |
bol (m.) | miska na płatki | |
assiette plate (f.) | talerz płaski | |
assiette creuse (f.) | talerz głęboki | |
soupière (f.) | waza na zupe | |
plat (m.) | półmisek | |
sous-tasse (f.) | spodek | |
saladier (m.) | większa miska (do sałatek) | |
écuelle (f.) | plastikowa miska | |
couvert (m.) | sztućce | |
couteau à .... (m.) | nóż do ..... | |
couteau à zester (m.) | obieraczka do cytrusów | |
couteau à cuisine (m.) | nóż kuchenny | |
pierre à affûter (f.) | ostrzałka | |
affûter un couteau (v.) | ostrzyć nóż | |
fourchette à dessert (f.) | widelczyk deserowy | |
fourchette à fondue (f.) | widelczyk z dwoma ostrzami | |
cuiller (f.) | łyżka | |
cuillère à soupe (f.) | łyżka do zupy | |
ouvre-bouteille (m.) | otwieracz do butelek | |
décapsuleur (m.) | otwieracz do butelek | |
tire-bouchon (m.) | korkociąg | |
attendrisseur (m.) | tłuczek do mięsa | |
presse-purée (m.) | tłuczek/ugniatacz/praska do ziemniaków | |
presse-ail (m.) | wyciskarka do czosnku | |
casse-noix (m.) | dziadek do orzechów | |
mortier (m.) | moździerz | |
boule à thé (f.) | zaparzacz do herbaty | |
cuillère à glace (f.) | łyżka do lodów | |
thermos (m.) | termos | |
moule à glaçons (m.) | forma do lodów | |
moule à tarte (à fond amovible) (m.) | forma do tarty (z ruchomym spodem) | |
moule à muffins (m.) | forma do babeczek | |
moule à manquer (à fond amovible) (m.) | tortownica (z ruchomym spodem) | |
ramequin (m.) | kokilka (foremka do zapiekania) | |
plaque à pâtisserie (f.) | blacha do ciasta | |
emporte-pièce(s) (m.) | foremka (np. do pierników) | |
cuillère doseuse (f.) | łyżeczka do odmierzania | |
tablier (m.) | fartuch | |
lavette (f.) | ścierka do wycierania na mokro | |
torchon (m.) | ścierka do wycierania na sucho | |
essuie-tout (m.) | ręcznik papierowy | |
sopalin (m.) | ręcznik papierowy | |
hacher (v.) | mielić | |
éplucher (v.) | obierać | |
remuer (v.) | mieszać | |
cuiller à bois (f.) | drewniania łyżka | |
battre des œufs en neige (v.) | ubijać pianę z jajek | |
râper (v.) | trzeć/ucierać | |
verser (v.) | wlewać/przelewać | |
entamer (v.) | napocząć | |
entamé (adj.) | napoczęty | |
planche à découper (f.) | deska do krojenia | |
arêtes (f. pl.) | ości | |
déboucher (v.) | odkorkować | |
aile (f.) | skrzydełko | |
cuisse (f.) | udko/nóżka | |
blanc (m.) | pierś z kurczaka | |
(faire) bouillir (v.) | gotować | |
assaisonner (v.) | przyprawiać | |
gruyère (m.) | ser szwajcarski | |
fondre (v.) | rozpuszczać | |
poêle (f.) | patelnia | |
écrasé (adj.) | zgnieciony | |
parsemer (v.) | posypać (czymś) | |
romarin (m.) | rozmaryn | |
thym (m.) | tymianek | |
feuille de laurier (f.) | liść laurowy | |
marjolaine (f.) | majeranek | |
origan (m.) | oregano | |
basilic (m.) | bazylia | |
cannelle (f.) | cynamon | |
civette (f.) | szczypiorek | |
ciboulette (f.) | szczypiorek | |
ail (m.) | czosnek | |
oignon (m.) | cebula | |
menthe (f.) | mięta | |
mélisse (f.) | melisa | |
persil (m.) | pietruszka | |
gingembre (m.) | imbir | |
noix de la muscade (f.) | gałka muszkatołowa | |
herbes de Provence (f. pl.) | zioła prowansalskie | |
clou de girolfe (m.) | goździk | |
anis (m.) | anyż | |
cumin (m.) | kminek | |
coriandre (f.) | kolendra | |
sauge (f.) | szałwia | |
livèche (f.) | lubczyk | |
macérer (v.) | marynować | |
zeste (m.) de citron | skórka z cytryny | |
alcool à 90% (m.) | spirytus | |
eau de vie (f.) | wódka | |
diluer (v.) | rozpuścić | |
aubergine (f.) | bakłażan | |
courgette (f.) | cukinia | |
brin (m.) | gałązka | |
émincer (v.) | kroić w cienkie plasterki | |
lamelle (f.) | plasterek | |
dénoyauteur à cerise (m.) | drylownica | |
largeur (m.) | szerokość | |
couteau d'office (m.) | nóż do jarzyn | |
balance de cuisine (f.) | waga kuchenna | |
passoire (f.) | durszlak | |
cruche (f.) | dzbanek | |
louche (f.) | chochelka | |
râpe (f.) | tarka | |
fouet (m.) | trzepaczka | |
écumoir (f.) | łyzka cedzakowa | |
spatule (f.) | szpatułka | |
éplucheur (m.) | obieraczka | |
fourchette à découper (f.) | widelec do porcjowania | |
bouilloire (f.) | czajnik | |
entonnoir (m.) | lejek | |
cocotte à minute (f.) | szybkowar | |
rouleau à pâtisserie (m.) | wałek do ciasta | |
passoire fine (f.) | sitko | |
poêlon (m.) | rondel | |
casserole (f.) | garnek | |
presse-agrumes (m.) | wyciskarka do cytrusów | |
couteau économe (m.) | obieraczka | |
couvercle (m.) | pokrywka do garnka | |
marmite (m.) | garnek | |
faitout (m.) | garnek | |
protéine (f.) | białko | |
saumon fumé (m.) | łosoś wędzony | |
la viande d'oie | mięso z gęsi | |
la viande d'agneau | jagnięcina | |
la viande du lapin | mieso z zająca | |
la viande de la dinde | mięso z indyka | |
la viande du veau | cielęcina | |
saucisses | kiełbasa na grilla | |
saucissons | kiełbasa do krojenia w plasterki | |
bifteck (m.) | stek | |
brochette (f.) | szaszłyk | |
jarret (m.) | golonka | |
des boulettes (f.) | klopsiki | |
thon | tuńczyk | |
saumon | łosoś | |
hareng | śledź | |
maquereau | makrela | |
truite (f.) | pstrąg | |
plie (f.) | flądra | |
poulpe | ośmiorniczki | |
moules | małże | |
huîtres | ostrygi | |
des coquilles de Saint-Jacques | przegrzebki | |
merlin | witlinek | |
écrevisses | raki | |
cabillaud | dorsz | |
bar | okoń | |
turbot | turbot | |
un œuf de caille | jajko przepiórcze | |
un œuf d'autruche | jajko strusie | |
laitage (m.) | nabiał | |
calcium (m.) | wapń | |
lait entier (m.) | mleko tłuste | |
lait écremé (m.) | mleko odtłuszczone | |
lait demi-écremé (m.) | mleko półtłuste | |
lait en poudre (m.) | mleko w proszku | |
lait de chèvre (m.) | mleko kozie | |
lait de coco (m.) | mleko kokosowe | |
lait de soja (m.) | mleko sojowe | |
lait condensé (m.) | mleko skondensowane | |
lait UHT (m.) | mleko pasteryzowane | |
lait cru (m.) | świeże mleko | |
crème fraîche (f.) | śmietana | |
crème fleurette (f.) | śmietana kremówka | |
céréales | zboża/płatki zbożowe | |
féculents | produkty mączne | |
glucides | węglowodany | |
amidon | skrobia | |
pain de mie (m.) | chleb tostowy | |
pain de seigle (m.) | chleb żytni | |
pain de froment (m.) | chleb pszenny | |
pain multicéréales (m.) | chleb wieloziarnisty | |
les legumes secs | warzywa strączkowe | |
lentille (f.) | soczewica | |
pois casses | groszek łuskany | |
biscottes | sucharki | |
petit pois | zielony groszek | |
les pétales d'avoine | płatki owsiane | |
fibre (m.) | błonnik | |
abricot (m.) | morela | |
pêche (f.) | brzoskwinia | |
nectarine (f.) | nektarynka | |
cassis (m.) | czarna porzeczka | |
fraise (f.) | truskawka | |
mûre (f.) | jeżyna | |
framboise (f.) | malina | |
céleri (m.) | seler naciowy | |
céleri-rave (m.) | korzeń selera | |
chou-rave (m.) | kalarepa | |
courgette (f.) | cukinia | |
courge (f.) | kabaczek | |
citrouille (f.) | dynia | |
endive (f.) | cykoria | |
fenouil (m.) | koper włoski | |
haricot vert (m.) | fasola szparagowa | |
laitue (f.) | sałata | |
laitue iceberg (f.) | sałata lodowa | |
laitue frisée (f.) | sałata liściowa | |
mâche (f.) | roszponka | |
navet (m.) | rzepak | |
poireau (m.) | por | |
persil à grosse racine (m.) | korzeń pietruszki | |
tomate cerise (f.) | pomidorek koktajlowy | |
blette (f.) | botwina | |
rôquette (f.) | rukola | |
compote (m.) | mus | |
faire des conserves (v.) | robić przetowry | |
en potage | zupa krem | |
graisse saturée (f.) | tłuszcze nasycone | |
graisse insaturée (f.) | tłuszcze nienasycone | |
les produits bruts | produkty nieprzetworzone | |
les produits transformés | produkty przetworzone | |
être au régime (v.) | być na diecie | |
taux de (m.) | poziom (czegoś | |
cholestérol (m.) | chlesterol | |
groseille (f.) | czerowna porzeczka | |
groseille à maquereau (f.) | agrest | |
myrtille (f.) | jagoda | |
bleuet (m.) | borówka | |
mangue (m.) | mango | |
pastèque (f.) | arbuz | |
pamplemousse (m.) | grejpfrut | |
datte (f.) | daktyl | |
coing (m.) | pigwa | |
noix (f.) | orzech włoski | |
noisette (f.) | orzech laskowy | |
noix de cajou (f.) | orzech nerkowca | |
amande (f.) | migdał | |
cacahuète (f.) | orzeszki ziemne/arachidowe | |
friase de bois (f.) | poziomka | |
bettrave (f.) | burak | |
maïs (m.) | kukurydza | |