wordki.pl - nauka słówek
wybierz język nauki
francuski
wszystkie zestawy
moje zestawy
pomoc
login:
hasło:
załóż konto
kuchnia
NAUKA
ukryj
ukryj
edycja
dodaj do moich zestawów
drukowanie
électroménager (m.)AGD
batteur à main (m.)mikser (ręczny robot kuchenny)
mélangeur à main (m.)blender
mixeur (m.)robot kuchenny
four à micro-ondesmikrofala
grille-pain (m.)toster/opiekacz
gaufrier (m.)gofrownica
hachoir (m.)maszynka do mielenia mięsa
cafetière italienne (f.)kawiarka
cafetière filtre (f.)przelewowy ekspres do kawy
machine à espresso (f.)automat do parzenia kawy
thermocafé (m.)kubek termiczny
hotte (f.)okap
plan de travail (m.)blat kuchenny
lave-vaisselle (m.)zmywarka
plaque de cuisson (f.)płyta grzewcza
évierzlew
verre à .... (m.)kieliszek do.....
chope (f.)kufel
flûte à champagne (f.)kieliszek do szampana
carafe (f.)karafka
vaisselle (f.)zastawa/naczynia
tasse à café/théfiliżanka
mug (m.)kubek
grande tasse (f.)duża filiżanka
gobelet (m.)plastikowy kubek
crémier (m.)dzbanuszek do mleka
sucrier (m.)cukierniczka
salière (f.)solniczka
poivrière (f.)pieprzniczka
saucière (f.)sosjerka
beurrier (m.)maselniczka
bol (m.)miska na płatki
assiette plate (f.)talerz płaski
assiette creuse (f.)talerz głęboki
soupière (f.)waza na zupe
plat (m.)półmisek
sous-tasse (f.)spodek
saladier (m.)większa miska (do sałatek)
écuelle (f.)plastikowa miska
couvert (m.)sztućce
couteau à .... (m.)nóż do .....
couteau à zester (m.)obieraczka do cytrusów
couteau à cuisine (m.)nóż kuchenny
pierre à affûter (f.)ostrzałka
affûter un couteau (v.)ostrzyć nóż
fourchette à dessert (f.)widelczyk deserowy
fourchette à fondue (f.)widelczyk z dwoma ostrzami
cuiller (f.)łyżka
cuillère à soupe (f.)łyżka do zupy
ouvre-bouteille (m.)otwieracz do butelek
décapsuleur (m.)otwieracz do butelek
tire-bouchon (m.)korkociąg
attendrisseur (m.)tłuczek do mięsa
presse-purée (m.)tłuczek/ugniatacz/praska do ziemniaków
presse-ail (m.)wyciskarka do czosnku
casse-noix (m.)dziadek do orzechów
mortier (m.)moździerz
boule à thé (f.)zaparzacz do herbaty
cuillère à glace (f.)łyżka do lodów
thermos (m.)termos
moule à glaçons (m.)forma do lodów
moule à tarte (à fond amovible) (m.)forma do tarty (z ruchomym spodem)
moule à muffins (m.)forma do babeczek
moule à manquer (à fond amovible) (m.)tortownica (z ruchomym spodem)
ramequin (m.)kokilka (foremka do zapiekania)
plaque à pâtisserie (f.)blacha do ciasta
emporte-pièce(s) (m.)foremka (np. do pierników)
cuillère doseuse (f.)łyżeczka do odmierzania
tablier (m.)fartuch
lavette (f.)ścierka do wycierania na mokro
torchon (m.)ścierka do wycierania na sucho
essuie-tout (m.)ręcznik papierowy
sopalin (m.)ręcznik papierowy
hacher (v.)mielić
éplucher (v.)obierać
remuer (v.)mieszać
cuiller à bois (f.)drewniania łyżka
battre des œufs en neige (v.)ubijać pianę z jajek
râper (v.)trzeć/ucierać
verser (v.)wlewać/przelewać
entamer (v.)napocząć
entamé (adj.)napoczęty
planche à découper (f.)deska do krojenia
arêtes (f. pl.)ości
déboucher (v.)odkorkować
aile (f.)skrzydełko
cuisse (f.)udko/nóżka
blanc (m.)pierś z kurczaka
(faire) bouillir (v.)gotować
assaisonner (v.)przyprawiać
gruyère (m.)ser szwajcarski
fondre (v.)rozpuszczać
poêle (f.)patelnia
écrasé (adj.)zgnieciony
parsemer (v.)posypać (czymś)
romarin (m.)rozmaryn
thym (m.)tymianek
feuille de laurier (f.)liść laurowy
marjolaine (f.)majeranek
origan (m.)oregano
basilic (m.)bazylia
cannelle (f.)cynamon
civette (f.)szczypiorek
ciboulette (f.)szczypiorek
ail (m.)czosnek
oignon (m.)cebula
menthe (f.)mięta
mélisse (f.)melisa
persil (m.)pietruszka
gingembre (m.)imbir
noix de la muscade (f.)gałka muszkatołowa
herbes de Provence (f. pl.)zioła prowansalskie
clou de girolfe (m.)goździk
anis (m.)anyż
cumin (m.)kminek
coriandre (f.)kolendra
sauge (f.)szałwia
livèche (f.)lubczyk
macérer (v.)marynować
zeste (m.) de citronskórka z cytryny
alcool à 90% (m.)spirytus
eau de vie (f.)wódka
diluer (v.)rozpuścić
aubergine (f.)bakłażan
courgette (f.)cukinia
brin (m.)gałązka
émincer (v.)kroić w cienkie plasterki
lamelle (f.)plasterek
dénoyauteur à cerise (m.)drylownica
largeur (m.)szerokość
couteau d'office (m.)nóż do jarzyn
balance de cuisine (f.)waga kuchenna
passoire (f.)durszlak
cruche (f.)dzbanek
louche (f.)chochelka
râpe (f.)tarka
fouet (m.)trzepaczka
écumoir (f.)łyzka cedzakowa
spatule (f.)szpatułka
éplucheur (m.)obieraczka
fourchette à découper (f.)widelec do porcjowania
bouilloire (f.)czajnik
entonnoir (m.)lejek
cocotte à minute (f.)szybkowar
rouleau à pâtisserie (m.)wałek do ciasta
passoire fine (f.)sitko
poêlon (m.)rondel
casserole (f.)garnek
presse-agrumes (m.)wyciskarka do cytrusów
couteau économe (m.)obieraczka
couvercle (m.)pokrywka do garnka
marmite (m.)garnek
faitout (m.)garnek
protéine (f.)białko
saumon fumé (m.)łosoś wędzony
la viande d'oiemięso z gęsi
la viande d'agneaujagnięcina
la viande du lapinmieso z zająca
la viande de la dindemięso z indyka
la viande du veaucielęcina
saucisseskiełbasa na grilla
saucissonskiełbasa do krojenia w plasterki
bifteck (m.)stek
brochette (f.)szaszłyk
jarret (m.)golonka
des boulettes (f.)klopsiki
thontuńczyk
saumonłosoś
harengśledź
maquereaumakrela
truite (f.)pstrąg
plie (f.)flądra
poulpeośmiorniczki
moulesmałże
huîtresostrygi
des coquilles de Saint-Jacquesprzegrzebki
merlinwitlinek
écrevissesraki
cabillauddorsz
barokoń
turbotturbot
un œuf de caillejajko przepiórcze
un œuf d'autruchejajko strusie
laitage (m.)nabiał
calcium (m.)wapń
lait entier (m.)mleko tłuste
lait écremé (m.)mleko odtłuszczone
lait demi-écremé (m.)mleko półtłuste
lait en poudre (m.)mleko w proszku
lait de chèvre (m.)mleko kozie
lait de coco (m.)mleko kokosowe
lait de soja (m.)mleko sojowe
lait condensé (m.)mleko skondensowane
lait UHT (m.)mleko pasteryzowane
lait cru (m.)świeże mleko
crème fraîche (f.)śmietana
crème fleurette (f.)śmietana kremówka
céréaleszboża/płatki zbożowe
féculentsprodukty mączne
glucideswęglowodany
amidonskrobia
pain de mie (m.)chleb tostowy
pain de seigle (m.)chleb żytni
pain de froment (m.)chleb pszenny
pain multicéréales (m.)chleb wieloziarnisty
les legumes secswarzywa strączkowe
lentille (f.)soczewica
pois cassesgroszek łuskany
biscottessucharki
petit poiszielony groszek
les pétales d'avoinepłatki owsiane
fibre (m.)błonnik
abricot (m.)morela
pêche (f.)brzoskwinia
nectarine (f.)nektarynka
cassis (m.)czarna porzeczka
fraise (f.)truskawka
mûre (f.)jeżyna
framboise (f.)malina
céleri (m.)seler naciowy
céleri-rave (m.)korzeń selera
chou-rave (m.)kalarepa
courgette (f.)cukinia
courge (f.)kabaczek
citrouille (f.)dynia
endive (f.)cykoria
fenouil (m.)koper włoski
haricot vert (m.)fasola szparagowa
laitue (f.)sałata
laitue iceberg (f.)sałata lodowa
laitue frisée (f.)sałata liściowa
mâche (f.)roszponka
navet (m.)rzepak
poireau (m.)por
persil à grosse racine (m.)korzeń pietruszki
tomate cerise (f.)pomidorek koktajlowy
blette (f.)botwina
rôquette (f.)rukola
compote (m.)mus
faire des conserves (v.)robić przetowry
en potagezupa krem
graisse saturée (f.)tłuszcze nasycone
graisse insaturée (f.)tłuszcze nienasycone
les produits brutsprodukty nieprzetworzone
les produits transformésprodukty przetworzone
être au régime (v.)być na diecie
taux de (m.)poziom (czegoś
cholestérol (m.)chlesterol
groseille (f.)czerowna porzeczka
groseille à maquereau (f.)agrest
myrtille (f.)jagoda
bleuet (m.)borówka
mangue (m.)mango
pastèque (f.)arbuz
pamplemousse (m.)grejpfrut
datte (f.)daktyl
coing (m.)pigwa
noix (f.)orzech włoski
noisette (f.)orzech laskowy
noix de cajou (f.)orzech nerkowca
amande (f.)migdał
cacahuète (f.)orzeszki ziemne/arachidowe
friase de bois (f.)poziomka
bettrave (f.)burak
maïs (m.)kukurydza
wrzuć na fb
β27