| A table! | Do stołu! |
| réussire une soirée | odnieść sukces gdy zapraszamy gości |
| maîtresse de maison | pani domu |
| les couacs | błędy |
| éviter qch | unikać |
| une regle d'or | złota reguła |
| à la lettre | dosłownie |
| suivre à la lettre | stosować dokładnie |
| les mains vides | puste ręce |
| an amont, à l'avance | wcześniej |
| d'amitié | przyjaźń |
| d'estime | szacunek |
| le rôti | pieczeń |
| s'éclipse, partir discrètement, disparaître | zniknąć |
| soigner | troszczyć się |
| soigné | dopracowany |
| sans faute de goût | bez pomyłek smakowych, z gustem |
| une hôtesse | gospodyni, hostessa |
| l'hôtesse de l'air | stewardessa |
| un hôte | gospodarz/gość |
| emballé | zapakowane |
| un embullage | opakowanie |
| un produit comestible | produkt spożywczy |
| un biscuit | ciasteczko |
| faire très bien l'affaire | nadają się bardzo dobrze |
| un vase | wazon |
| la vase | błoto |
| ouvrir l'appétit | polepszenie apetytu |
| l'apperitif | alkohol lub część posiłku |
| au début | na początku |
| au débout | na stojąco |
| servir | obsługiwać |
| un flûte | flet, kieliszek do szampana |
| un punch pétillant | wino musujące |
| lègers | lekkie |
| des amuse-bouches | przekąski |
| un dialogue enflammé | płomienny dialog |
| se disputer | pokłócić się |
| alterner | na przemian |
| dresser la table | nakryć do stołu |
| en bout de table | na końcu stołu |
| un repas de fête | posiłek świąteczny |
| du champagne | szampan |
| la salle à manger | jadalnia |
| l'éntrée | przystawka |
| des tartelettes | tarty |
| des légumes crus | surowe warzywa |
| des fruits de mer | owoce morza |
| la char-auteric | nwm |
| le plat principal | danie główne |
| le rôti | pieczeń |
| les légumes cuirs | gotowane warzywa |
| du riz | ryż |
| des pâtes | makarony |
| du paisson | ryba |
| les fromages | sery |
| le cammembert | camembert |
| le dessert | deser |
| un gâteau au chocolat | ciasto czekoladowe |
| une crème brûlée | krem brule |
| des bananes au chocolat | banany w czekoladzie |
| le café | kawa |
| de petits gâteaux | małe ciasteczka |
| une daube de canard/de dinde | gulasz z kaczki/z indyka |
| de la viande | mięso |
| du boeuf | wołowina |
| du porc | wieprzowina |
| du lapin | mięso zajęcze |
| du veau | cielęcina |
| du poulet | kurczak |
| moules-frites | mule z frytkami |
| couscous | kuskus |
| blanquette de veau | plastry cielęciny |
| côte de boeuf | żeberka z wołowiny |
| gigot d'agneau | udziec z jagnięcia |
| steack-frites | stek z frytkami |
| à point | pół na pół wyzmażony |
| saignant | krwisty |
| bien cuit | dobrze wysmażony |
| boeuf bourguignon | wołowina po burguńsku |
| raclette | małe patelnie... |
| le bar | bar |
| le bistrot | bistro |
| la brasserie | browar/szybka restauracja/bar |
| le café | kawiarnia |
| la cafétéria | kafeteria/samoobsługowa restauracja |
| la cantine | stołówka |
| le chef | szef kuchni |
| le cuisinier | kucharz |
| le maître d'hôtel | kierownik sali |
| le patron | szef restauracji |
| le serveur/le garçon | kelner |
| le service | obsługa |
| annuler | anulować (rezerwacje) |
| commander/prendre | zamówić |
| confirmer | potwierdzić (rezerwacje) |
| payer/régler | zapłacić, uregulować |
| réserver | zarezerwować |
| payer par carte/en espèces/par chèque | płacić kartą/gotówką/czekiem |
| la carte bleue | karta płatnicza |
| les tickets restaurant | bony na posiłek |
| le liquide | gotówka |
| le pourboire | napiwek |
| l'assiette plate/creuse/à soupe | talerz płaski/głęboki/do zupy |
| le bol | miska do picia przy śniadaniu |
| la bouilloire | dzbanek/czajnik |
| le couteau | nóż |
| la cuillère | łyżka |
| la casserole | garnek, rondel |
| le fouet (électrique) | mikser, trzepaczka |
| le four (à micro-ondes) | piekarnik/mikrofalówka |
| la fourchette | widelec |
| le mixeur | mikser, blender ... |
| le moule | foremka do ciasta |
| la passoire | sitko, durszlak |
| le plat | danie, naczynie |
| la poêle | patelnia |
| la tassé à café/à thé | filiżanka do kawy/do herbaty |
| le tire-bouchon | korkociąg |
| le verre à eau/à vin | kieliszek (szklanka) do wody/do wina |
| coisinier/faire cuire | gotować |
| couper | kroić |
| égoutter | odsączyć |
| éplucher | obrać |
| faire bouillir | zagotować |
| laver | umyć |
| mélanger | wymieszać |
| préparer | przygotować |
| rincer | opłukać |
| la cuillère en bois | łyżka drewniana |
| un épluche-légumes | obieraczka |
| correct | do zaakceptowania |
| bon | dobre |
| délicieux | pyszny |
| excellent | wyśmienity |
| passable | znośne |
| mauvais | złe |
| infect | bardzo niedobre |
| immangeable | niezjadliwe |
| copieux | obfity |
| frugal | umiarkowanie mało |
| acide | kwaśny |
| amer | gorzki |
| fade | bez smaku/mdły |
| salé | słony |
| grasse | tłusty |
| bio | ekologiczny |
| frais | świerzy |
| surgelé | mrożony |
| la café serré/allongé | kawa mocna/amerykańska |
| le chocolat chaud | gorąca czekolada |
| la tisane | zioło |
| la camomille | rumianek |
| le thé noir/vert | herbata czarna/zielona |
| la bière blonde/brune | piwo jasne/ciemne |
| l'eau minérale | woda mineralna |
| le jus de fruit | sok owocowy |
| le soda | napój gazowany |
| le vin blanc/rosé/rouge | wino białe/różowe/czerwone |
| le gibier | dziczyzna |
| la volaille | drób |
| la viande blanche/rouge | mięso białe/czerwone |
| le yaourt | jogurt |
| avoir une faim de loup | być głodnym jak wilk |
| avoir un appétit d'oiseau | raczej nie mieć apetytu |
| casser la croûte | zjeść małą przekąskę |
| prendre de la brioche | utyć |
| la brioche | chałka |