wordki.pl - nauka słówek
pm2
autor: mglin99
A table!Do stołu!
réussire une soiréeodnieść sukces gdy zapraszamy gości
maîtresse de maisonpani domu
les couacsbłędy
éviter qchunikać
une regle d'orzłota reguła
à la lettredosłownie
suivre à la lettrestosować dokładnie
les mains videspuste ręce
an amont, à l'avancewcześniej
d'amitiéprzyjaźń
d'estimeszacunek
le rôtipieczeń
s'éclipse, partir discrètement, disparaîtrezniknąć
soignertroszczyć się
soignédopracowany
sans faute de goûtbez pomyłek smakowych, z gustem
une hôtessegospodyni, hostessa
l'hôtesse de l'airstewardessa
un hôtegospodarz/gość
emballézapakowane
un embullageopakowanie
un produit comestibleprodukt spożywczy
un biscuitciasteczko
faire très bien l'affairenadają się bardzo dobrze
un vasewazon
la vasebłoto
ouvrir l'appétitpolepszenie apetytu
l'apperitifalkohol lub część posiłku
au débutna początku
au déboutna stojąco
servirobsługiwać
un flûteflet, kieliszek do szampana
un punch pétillantwino musujące
lègerslekkie
des amuse-bouchesprzekąski
un dialogue enflammépłomienny dialog
se disputerpokłócić się
alternerna przemian
dresser la tablenakryć do stołu
en bout de tablena końcu stołu
un repas de fêteposiłek świąteczny
du champagneszampan
la salle à mangerjadalnia
l'éntréeprzystawka
des tartelettestarty
des légumes crussurowe warzywa
des fruits de merowoce morza
la char-autericnwm
le plat principaldanie główne
le rôtipieczeń
les légumes cuirsgotowane warzywa
du rizryż
des pâtesmakarony
du paissonryba
les fromagessery
le cammembertcamembert
le dessertdeser
un gâteau au chocolatciasto czekoladowe
une crème brûléekrem brule
des bananes au chocolatbanany w czekoladzie
le cafékawa
de petits gâteauxmałe ciasteczka
une daube de canard/de dindegulasz z kaczki/z indyka
de la viandemięso
du boeufwołowina
du porcwieprzowina
du lapinmięso zajęcze
du veaucielęcina
du pouletkurczak
moules-fritesmule z frytkami
couscouskuskus
blanquette de veauplastry cielęciny
côte de boeufżeberka z wołowiny
gigot d'agneauudziec z jagnięcia
steack-fritesstek z frytkami
à pointpół na pół wyzmażony
saignantkrwisty
bien cuitdobrze wysmażony
boeuf bourguignonwołowina po burguńsku
raclettemałe patelnie...
le barbar
le bistrotbistro
la brasseriebrowar/szybka restauracja/bar
le cafékawiarnia
la cafétériakafeteria/samoobsługowa restauracja
la cantinestołówka
le chefszef kuchni
le cuisinierkucharz
le maître d'hôtelkierownik sali
le patronszef restauracji
le serveur/le garçonkelner
le serviceobsługa
annuleranulować (rezerwacje)
commander/prendrezamówić
confirmerpotwierdzić (rezerwacje)
payer/réglerzapłacić, uregulować
réserverzarezerwować
payer par carte/en espèces/par chèquepłacić kartą/gotówką/czekiem
la carte bleuekarta płatnicza
les tickets restaurantbony na posiłek
le liquidegotówka
le pourboirenapiwek
l'assiette plate/creuse/à soupetalerz płaski/głęboki/do zupy
le bolmiska do picia przy śniadaniu
la bouilloiredzbanek/czajnik
le couteaunóż
la cuillèrełyżka
la casserolegarnek, rondel
le fouet (électrique)mikser, trzepaczka
le four (à micro-ondes)piekarnik/mikrofalówka
la fourchettewidelec
le mixeurmikser, blender ...
le mouleforemka do ciasta
la passoiresitko, durszlak
le platdanie, naczynie
la poêlepatelnia
la tassé à café/à théfiliżanka do kawy/do herbaty
le tire-bouchonkorkociąg
le verre à eau/à vinkieliszek (szklanka) do wody/do wina
coisinier/faire cuiregotować
couperkroić
égoutterodsączyć
éplucherobrać
faire bouillirzagotować
laverumyć
mélangerwymieszać
préparerprzygotować
rinceropłukać
la cuillère en boisłyżka drewniana
un épluche-légumesobieraczka
correctdo zaakceptowania
bondobre
délicieuxpyszny
excellentwyśmienity
passableznośne
mauvaiszłe
infectbardzo niedobre
immangeableniezjadliwe
copieuxobfity
frugalumiarkowanie mało
acidekwaśny
amergorzki
fadebez smaku/mdły
salésłony
grassetłusty
bioekologiczny
fraisświerzy
surgelémrożony
la café serré/allongékawa mocna/amerykańska
le chocolat chaudgorąca czekolada
la tisanezioło
la camomillerumianek
le thé noir/vertherbata czarna/zielona
la bière blonde/brunepiwo jasne/ciemne
l'eau minéralewoda mineralna
le jus de fruitsok owocowy
le sodanapój gazowany
le vin blanc/rosé/rougewino białe/różowe/czerwone
le gibierdziczyzna
la volailledrób
la viande blanche/rougemięso białe/czerwone
le yaourtjogurt
avoir une faim de loupbyć głodnym jak wilk
avoir un appétit d'oiseauraczej nie mieć apetytu
casser la croûtezjeść małą przekąskę
prendre de la briocheutyć
la briochechałka