| A wystepowanie | żółte owoce, warzywa; masło; tran; jajka; sery. |
| A znaczenie | bierze udział w procesie widzenia i prawidłowym funkconowaniu skóry, zapewnia wzrost i rozwój |
| A skutki niedoboru | kurza ślepota, zahamowanie wzrostu, choroby skóry |
| D3 wystepowanie | wątroba, ryby, tran, masło, jajka, może być wytwarzana przez organizm człowieka |
| D3 znaczenie | reguluje ilość wapńia i fosforu, odpowiada za prawidłową budowę kości |
| D3 skutki niedoboru | osteoporoza, krzywica |
| E wystepowanie | mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste |
| E znaczenie | zapewnia prawidłową pracę mięśni, układy nerwowego; zapobiega starzeniu się; łagodzi zmęcze |
| E skutki niedoboru | osłabienie i zanik mięśni; uszkodzenie krwinek czerwonych; niedokrwistość |
| K wystepowanie | zielone warzywa liściaste, wątroba mleko |
| K znaczenie | wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie złamań kości |
| K skutki niedoboru | skłonność do krwawień, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki |
| K dupa w dupe Ææàâçéèê뜌ôûùüîïÿ | sutki |