| asado | pieczony |
| el guiso | duszona potrawa |
| bacalao | dorsz |
| ajo | czosnek |
| perejil | pietruszka |
| bizcocho | biszkopt |
| fabada | potrawa z fasoli, kiełbasy |
| lacón | szynka |
| crustáceo | skorupiak |
| cangrejo | rak |
| molusco | mięczak |
| mejillón | małż |
| hervido | gotowany |
| al vapor | na parze |
| condimentado | przyprawiony |
| laurel | liść laurowy |
| sabor | smak |
| conchillo | prosię |
| harina | mąka |
| trigo | pszenica |
| espolovear | posypywać |
| la canela | cynamon |
| crudo | surowy |
| curado | dojrzewający |
| magro | chude mięso wieprzowe |
| tocino | boczek |
| cerdo | wieprzowina |
| picado | mielony |
| especias | przyprawiony |
| hojaldrado | z ciasta fr |
| relleno | farsz, nadzienie |
| callos | flaki |
| trozo | kawałek |
| carnero | baranina |
| ternera | cielęcina |
| consistente | obfity, sycący |
| composición | skład |
| joya | rarytas |
| almendra | migdał |
| la miel | miód |
| gazpacho | chłodnik |
| jamón | szynka |
| la pata | łopatka |
| enharinado | obtoczony w mące |
| bandeja | taca |
| saborearse | rozkoszować się, delektować |
| sabroso | smaczny |
| vinagre | ocet |