asado | pieczony | |
el guiso | duszona potrawa | |
bacalao | dorsz | |
ajo | czosnek | |
perejil | pietruszka | |
bizcocho | biszkopt | |
fabada | potrawa z fasoli, kiełbasy | |
lacón | szynka | |
crustáceo | skorupiak | |
cangrejo | rak | |
molusco | mięczak | |
mejillón | małż | |
hervido | gotowany | |
al vapor | na parze | |
condimentado | przyprawiony | |
laurel | liść laurowy | |
sabor | smak | |
conchillo | prosię | |
harina | mąka | |
trigo | pszenica | |
espolovear | posypywać | |
la canela | cynamon | |
crudo | surowy | |
curado | dojrzewający | |
magro | chude mięso wieprzowe | |
tocino | boczek | |
cerdo | wieprzowina | |
picado | mielony | |
especias | przyprawiony | |
hojaldrado | z ciasta fr | |
relleno | farsz, nadzienie | |
callos | flaki | |
trozo | kawałek | |
carnero | baranina | |
ternera | cielęcina | |
consistente | obfity, sycący | |
composición | skład | |
joya | rarytas | |
almendra | migdał | |
la miel | miód | |
gazpacho | chłodnik | |
jamón | szynka | |
la pata | łopatka | |
enharinado | obtoczony w mące | |
bandeja | taca | |
saborearse | rozkoszować się, delektować | |
sabroso | smaczny | |
vinagre | ocet |