jarra | dzban | |
fuente | miska | |
plátano | banan | |
melocotón | brzoskwinia | |
fresas | truskawki | |
sandía | arbuz | |
especias | przyprawy korzenne | |
aceite | olej, oliwka | |
vinagre | ocet | |
ajo | czosnek | |
perejil | pietruszka | |
terncera | cielęcina | |
pechuga de pollo | pierś z kurczaka | |
lomo | polędwica | |
chuleta | kotlet | |
salmón | łosoś | |
merluza | morszczuk | |
judías | fasola | |
pimiento | papryka | |
zanahoría | marchewka | |
a la plancha | z patelni ( s m a ż o n y b e z t ł u s z c z u) | |
a la parrilla | z rusztu/grilla | |
frito | smażony-zanurzony w oleju | |
guisado | duszony | |
asado | smażony/peczony | |
cocido | gotowany | |
lata | puszka | |
bote | pojemnik na żywność | |
sartén | patelnia | |
cazo | rondelek/łyżka wazowa | |
mikroondas | mikrofala | |
horno | piekarnik | |
cacerola | rondel-do mleka | |
olla | garnek | |
olla exprés | szybkowar | |
vino tinto | wino czerwone | |
refresco | napój orzeźwiający | |
cortado | expresso z amłaą ilością mleka | |
infusión | napar,wywar (zioła) | |
fabada | potrawa z fasoli | |
garbanzo | groch* | |
potaje | zupa z jarzyn | |
tapa | przkąska | |
montado | piętrowa kanapka | |
perrito caliente | hot-dog | |
bodega | tawerna w piwnicy | |
taberna | tawerna | |
harina | mąka | |
charlar | gadać | |
grasoso | tłusty | |