jarra | dzban |
fuente | miska |
plátano | banan |
melocotón | brzoskwinia |
fresas | truskawki |
sandía | arbuz |
especias | przyprawy korzenne |
aceite | olej, oliwka |
vinagre | ocet |
ajo | czosnek |
perejil | pietruszka |
terncera | cielęcina |
pechuga de pollo | pierś z kurczaka |
lomo | polędwica |
chuleta | kotlet |
salmón | łosoś |
merluza | morszczuk |
judías | fasola |
pimiento | papryka |
zanahoría | marchewka |
a la plancha | z patelni ( s m a ż o n y b e z t ł u s z c z u) |
a la parrilla | z rusztu/grilla |
frito | smażony-zanurzony w oleju |
guisado | duszony |
asado | smażony/peczony |
cocido | gotowany |
lata | puszka |
bote | pojemnik na żywność |
sartén | patelnia |
cazo | rondelek/łyżka wazowa |
mikroondas | mikrofala |
horno | piekarnik |
cacerola | rondel-do mleka |
olla | garnek |
olla exprés | szybkowar |
vino tinto | wino czerwone |
refresco | napój orzeźwiający |
cortado | expresso z amłaą ilością mleka |
infusión | napar,wywar (zioła) |
fabada | potrawa z fasoli |
garbanzo | groch* |
potaje | zupa z jarzyn |
tapa | przkąska |
montado | piętrowa kanapka |
perrito caliente | hot-dog |
bodega | tawerna w piwnicy |
taberna | tawerna |
harina | mąka |
charlar | gadać |
grasoso | tłusty |