der Nudelauflauf | zapiekanka makaronowa | |
der Auflauf | zapiekanka | |
die Paprikaschote | strąk papryki | |
der Muskat | gałka muszkatołowa | |
frischgerieben | świeżo starty | |
Teel | skrót od der Teelöffel - łyżeczka do herbaty | |
reichlich | w dużej ilości | |
kernig | gotować na ząb | |
abgießen | odcedzić | |
abtropfen lassen | pozostawić do obcieknięcia | |
schälen (Schale wegmachen) | obierać | |
vierteln | podzielić na ćwiartki | |
halbieren | dzielić na pół | |
entkernen | usuwać pestki | |
in Streifen schneiden | kroić w paski | |
zugedeckt | pod przykryciem | |
dünsten | dusić | |
in Scheiben schneiden | kroić w plasterki | |
gerieben | starty | |
verquirlen | wymieszać trzepaczką | |
gefettet | natłuszczony | |
feuerfest | żaroodporny | |
abgetropfen | ociekły | |
zerpflücken | drzeć na kawałki | |
grob | gruby | |
grobzerpflückt | podarty, podzielony na grube kawałki | |
verteilen | nanosić, rozkładać | |
verrühren | wymieszać | |
darübergießen | polać na górę | |
bestreuen mit | posypywać | |
feinzerpflückt | małe kawałki | |
in Stücke schneiden | kroić w kostkę | |
einfetten | wysmarować tłuszczem | |