| der Nudelauflauf | zapiekanka makaronowa |
| der Auflauf | zapiekanka |
| die Paprikaschote | strąk papryki |
| der Muskat | gałka muszkatołowa |
| frischgerieben | świeżo starty |
| Teel | skrót od der Teelöffel - łyżeczka do herbaty |
| reichlich | w dużej ilości |
| kernig | gotować na ząb |
| abgießen | odcedzić |
| abtropfen lassen | pozostawić do obcieknięcia |
| schälen (Schale wegmachen) | obierać |
| vierteln | podzielić na ćwiartki |
| halbieren | dzielić na pół |
| entkernen | usuwać pestki |
| in Streifen schneiden | kroić w paski |
| zugedeckt | pod przykryciem |
| dünsten | dusić |
| in Scheiben schneiden | kroić w plasterki |
| gerieben | starty |
| verquirlen | wymieszać trzepaczką |
| gefettet | natłuszczony |
| feuerfest | żaroodporny |
| abgetropfen | ociekły |
| zerpflücken | drzeć na kawałki |
| grob | gruby |
| grobzerpflückt | podarty, podzielony na grube kawałki |
| verteilen | nanosić, rozkładać |
| verrühren | wymieszać |
| darübergießen | polać na górę |
| bestreuen mit | posypywać |
| feinzerpflückt | małe kawałki |
| in Stücke schneiden | kroić w kostkę |
| einfetten | wysmarować tłuszczem |