der Nudelauflauf | zapiekanka makaronowa |
der Auflauf | zapiekanka |
die Paprikaschote | strąk papryki |
der Muskat | gałka muszkatołowa |
frischgerieben | świeżo starty |
Teel | skrót od der Teelöffel - łyżeczka do herbaty |
reichlich | w dużej ilości |
kernig | gotować na ząb |
abgießen | odcedzić |
abtropfen lassen | pozostawić do obcieknięcia |
schälen (Schale wegmachen) | obierać |
vierteln | podzielić na ćwiartki |
halbieren | dzielić na pół |
entkernen | usuwać pestki |
in Streifen schneiden | kroić w paski |
zugedeckt | pod przykryciem |
dünsten | dusić |
in Scheiben schneiden | kroić w plasterki |
gerieben | starty |
verquirlen | wymieszać trzepaczką |
gefettet | natłuszczony |
feuerfest | żaroodporny |
abgetropfen | ociekły |
zerpflücken | drzeć na kawałki |
grob | gruby |
grobzerpflückt | podarty, podzielony na grube kawałki |
verteilen | nanosić, rozkładać |
verrühren | wymieszać |
darübergießen | polać na górę |
bestreuen mit | posypywać |
feinzerpflückt | małe kawałki |
in Stücke schneiden | kroić w kostkę |
einfetten | wysmarować tłuszczem |