Folgen Sie mir bitte | proszę za mną |
die Speisekarten verurteilen | rozdawać karty dań |
der Gang | danie |
der Hauptgang | główne danie |
die Spezialität des Hauses | specjalność zakładu |
Grillteller mit verschidenen Fleischsorten | talerz z różnymi rodzajami mięsa |
die Vorspeise | przystawka przekąska |
die Zwiebelsuppe überbacken mit Käse | zupa cebulowa zasmażana z serem |
sich etw. überlegen | zastanawiać się nad czymś |
die Naschspeise | deser |
die Pfeffersauce | sos pieprzowy |
schmeckthaft | smakowity |
das Stammlokal | ulubiony lokal |
der Stammtisch | stół dla stałych gości |
der Stammgast | stały gość |
Bedienung nicht inbegriffen | obsługa nie ujęta w cenie |
das Besteck | sztuciec, nakrycie |
zäh | żylasty |
die Brühe mit Ei | bulion z jajkiem |
die Brühe | rosół |
die Rote-Beete-Suppe | barszcz czerwony |
weißer Borschtsch | barszcz biały |
das Rhindfleisch | wołowina |
das Kalbfleischq | cielęcina |
das Hammelfleisch | baranina |
das Lammfleisch | jagnięcina |
das Eisbein | golonka |
gedünstet | duszony |
gegrillt | z rusztu |
üüberbacken | pieczony |
das Geflügel | drób |
der Entenbraten | kaczka pieczona |
der Gänsebraten | pieczeń z gęsi |
die Forelle | pstrąg |
die Scholle/die Flunder | flądra, płastuga |
die Bückling | pikling, śledź wędzony |
die Seezunge | sola |
der Barsch | okoń |
die Auster | ostryga |
die Schnecke | ślimak |
die Bohne | fasola |
grüne Erbsen | zielony groszek |
der Kohlrabi | kalarepa |
die Artischocke | karczoch |
die Petersilie | pietruszka |
der Porre/ der Lauch | por |
Weißes Hemd und Harrgel machen jeder Lauch zum Bisnessman | biała koszula i żel na włosch z każdego Pora zrobi biznesmena |