mit Dampf kochen, dampfen | gotować na parze | |
köcheln | gotować na wolnym ogniu | |
backen | piec | |
braten | smażyć, piec mięso | |
anwärmen | podgrzewać | |
anbraten | podsmażyć | |
aufwärmen | odgrzać | |
verbrennen | spalić | |
anbrennen | przypalić | |
überbacken | zapiec (z czymś, np. serem) | |
wenden | obracać coś na patelni | |
auftauen | odmrozić | |
hacken | siekać | |
abschälen | obierać | |
schuppen | oskrobać (np. rybę z łusek) | |
entkernen | drylować | |
dem Salat zupfen | porwać sałatę | |
entsaften | wycisnąć sok (ze wszystkich owoców i warzyw) | |
pressen | wycisnąć sok (z cytrusów) | |
einreiben (mit Zitrone) | natrzeć | |
panieren | panierować | |
schlagen | ubijać | |
verquirlen | roztrzepać (np. jajko) | |
eingießen | wlać | |
rühren | zamieszać | |
schmieren | smarować | |
durchdrehen | przekręcić przez maszynkę | |
abschrecken | zahartować (np. makaron) | |
abschöpfen | szumować | |
tränken | nasączyć | |
aufweichen | rozmiękczyć, rozmoczyć | |
einweichen | namoczyć (np. bułkę) | |
beträufeln | skropić | |
bestäuben | posypać (kakao); opruszyć | |
bestreuen | posypać (wiórkami kokosowymi) | |
abgießen, abseihen | odcedzić | |
das Eigelb vom Eiweiß trennen | oddzielić żółtko od białka | |
erstarren | zostać do stężenia, zastygać | |
anbraten | podpiec (mięso) | |
anbacken | podpiec (ciasto) | |
zerstampfen | utłuc ziemniaki | |
zermahlen | zmielić | |
zerquetschen | rozgniatać, zmiażdżyć | |
klopfen | rozbijać mięso | |
zerschmelzen lassen | rozpuścić | |
abschmecken | doprawić do smaku | |
ausrollen | rozwałkować | |
zusammenrollen | zawinąć w rulonik, zrolować | |
blanchieren | blanszować | |
durchseihen | przecedzić coś | |
knacken | łuskać (orzechy, słonecznik) | |
schälen | łuskać (migdały) | |
enthülsen | łuskać (groch, fasolę) | |
wickeln, rollen | zawinąć | |
ausnehmen | patroszyć | |
marinieren | marynować | |
zerbröckeln | rozdrabniać, kruszyć | |
kneten | ugniatać, zagnieść | |
einschlagen | wbijać jajko (do ciasta) | |
aufschlagen | wbijać jajka (na patelnie) | |
hobeln | szatkować (kapustę) | |
scheiben | szatkować (kroić w plastry) | |
vierteln | poćwiartkować | |
halbieren | przepołowić | |
würfeln | pokroić w kostkę | |
raspeln | trzeć (na tarce o grubych oczkach) | |
reiben | trzeć (na tarce o małych oczkach) | |
vermischen | mieszać | |
räuchern | wędzić | |
dünsten | dusić | |
salzen | posolić | |
pfeffern | popieprzyć | |
säubern | oczyścić (np. rybę) | |
entgräten | usunąć ości | |
filetieren | filetować | |
säuern | ukisić | |
zugeben | dodawać | |
grillen | piec na grillu | |
servieren | podawać | |
schmelzen | topić, rozpuszczać | |
schneiden | kroić, ciąć | |
verbinden | łączyć, mieszać | |
sieden | wrzeć | |
herausschälen | wykrawać | |
anrösten | zrumienić | |