| kulinarische Exkurse | wycieczki kulinarne |
| wettern gegen / über | narzekać |
| das Hormon | hormon |
| das steak | stek |
| die Schwäbische Alb | Jura Szwabska |
| ein philosophischer Unterbau | podbudowa filozoficzna |
| schnelllebige Moden | szybko przemijająca moda |
| en vogue sein | być w modzie |
| sich versuchen an +dat | próbować swoich sił w, porywać sie na cos |
| der Rostbraten | pieczeń z rusztu |
| bodenständig | miejscowy, rodzimy, autochtoniczny |
| dusselig | przymulony, głupkowaty |
| sich dumm und dusselig verdienen | zarabiać kokosy |
| über die Runden kommen | wiązać koniec z koncem |
| wir sind heute and der Schwelle | jestesmy dzis na progu |
| mit den Ohren schlackern | robić wielkie oczy, osłupieć |
| mit etw. schlackern (mit den Armen/Beinen) | wymachiwać rękoma, nogami |
| die Kulinarik | sztuka kulinarna |
| amerikanische Steaks vom Doping-Rind | faszerowana hormonami wołowina |
| das Bodenständige | wyrastający na tej ziemi / Familie / autochton? |