kulinarische Exkurse | wycieczki kulinarne |
wettern gegen / über | narzekać |
das Hormon | hormon |
das steak | stek |
die Schwäbische Alb | Jura Szwabska |
ein philosophischer Unterbau | podbudowa filozoficzna |
schnelllebige Moden | szybko przemijająca moda |
en vogue sein | być w modzie |
sich versuchen an +dat | próbować swoich sił w, porywać sie na cos |
der Rostbraten | pieczeń z rusztu |
bodenständig | miejscowy, rodzimy, autochtoniczny |
dusselig | przymulony, głupkowaty |
sich dumm und dusselig verdienen | zarabiać kokosy |
über die Runden kommen | wiązać koniec z koncem |
wir sind heute and der Schwelle | jestesmy dzis na progu |
mit den Ohren schlackern | robić wielkie oczy, osłupieć |
mit etw. schlackern (mit den Armen/Beinen) | wymachiwać rękoma, nogami |
die Kulinarik | sztuka kulinarna |
amerikanische Steaks vom Doping-Rind | faszerowana hormonami wołowina |
das Bodenständige | wyrastający na tej ziemi / Familie / autochton? |