| die Flüssigkeit -en | płyn |
| leistungsstark | wydajny |
| vollwertig | pełnowartościowy |
| fördern | wspierać |
| die Abwehrkraft -ä,e | odporność |
| bevorzugen | preferować |
| aufkommen | powstawać |
| bekömmlich | zdrowy, lekkostrawny |
| der Belag -ä,e | warstwa |
| belegt | obłożony |
| der Ballaststoff - e | błonnik |
| die Ballaststoffe | substancje balastowe,błonnik |
| die Spurenelemente (das) | mikroelementy |
| unterstützen | wspierać |
| die Darmflora | flora bakteryjna jelit (nie ma PL) |
| das Naturheilmittel | naturalny środek leczniczy |
| die Beschwerde -n | dolegliwość |
| ungegart | nieugotowane |
| angeschrumpelt | karłowaty |
| welk | zwiędłu, zwiotczały |
| der Anbau - ten | uprawa (roli) |
| der Verzehr | spożycie, konsumpcja |
| der Sauerstoff | tlen |
| abgebaut | rozłożony |
| aufbewahren | przechowywać |
| gründlich | szczegółowo |
| schonend | ostrożny, delikatny, łagodny |
| garen | gotować powoli |
| dünsten | dusić |
| im heißen Fett garen | gotować na gorącym tłuszczu |
| der Backofen ; ö | piekarnik |
| beschichtete Pfannen | patelnia z pokrywką |
| auf versteckte Fette achten | uważać na tłuszcze ukryte |
| pflanzliche Fette verwenden | stosować tłuszcze roślinne |
| hoher Anteil an ungesättigten Fettsäuren | wys.zawartość kwasów tłuszczowych |
| Garflüssigkeit von Gemüse | płyn/wywar z gotowania warzyw |
| die Sauce-n | sos |
| der Tontopf | garnek gliniany |
| das Gargut | zawartość garnka? |
| im heißen Wasserdampf schmoren | dusić na gorącej parze |
| es wird gewässert | namoczyc |
| kauen | żuć, przeżuwać , gryźć |
| schlucken | połykać |
| hastig | pośpieszny |
| die Jodzufuhr | spożywanie jodu |
| die Hülsenfrucht -ü; e | roślina strączkowa |
| das Getreide | zboże |
| spröder | szorstki, kruchy, łamliwy |
| anregen | stymulować |
| die Darmtätigkeit | aktywność jelit |
| nährstoffarm | ubogi w wartości odżywcze |
| schlapp | osłabiony |
| abgeschlagen | zmęczony |
| abgespannt | wyczerpany |
| die Aprikose -n | morela |
| der Brokkoli - | brokuł |
| die Brunnenkresse -n | rukiew |
| die Petersilie -n | pietruszka, natka pietruszki |
| die Verdauung | trawienie |
| vorbeugen | zapobiegać |
| bewährt | niezawodny |
| vitalisierend | pobudzający |
| der Stoffwechsel | przemiana materi |
| DER Blattsalate | sałata |
| der Erregungszustand -ä; e | stan wzburzenia |
| kaltgepresst | zimnotłoczony |