die Ernahrung umstellen | zmienić sposób odżywiania | |
sich richtig ernähren | dobrze się odżywiać | |
täglich frisches Obst essen | jeść codziennie świeże owoce | |
Vollkornprodukte bevorzugen | preferować produkty oełnoziarniste | |
keinen Alkochen trinken | nie pic alkoholu | |
Kalorien zählen | liczyć kalorie | |
auf den Cholesterinspiegel achten | uwazać na poziom cholesterolu | |
vegetarische Gerichte | potrawy wegeterianskie | |
auf Fleisch verzichten | rezygnowac z mięsa | |
eine üppige Mahlzeit | obfity posiłek | |
kalorienarm | niskokaloryczny | |
die Kost | jedzenie pożywienie dieta | |
gesunde Kost | zdrowe jedzeni | |
nahrhafte Kost | pożywne jedznie | |
fleischlose Kost | dieta bezmięsna | |
schweres Essen/ leichtes Essen | ciężkostrawne jedznei/ lekkostrawne jedznie | |
fettarm essen | spożywać produkty niekotłuszczowe | |
ein leicht bekömmliches Gericht | danie lekkostrawne | |
ein schwer verdauliches Gericht | danie ciężkostrawne | |
aufgeregt | wzburzony | |
Das Industrieland- er | kraj uprzemysłowiony rozwinięty | |
das Falasche essen | odżwywaić sie niewłaściwie | |
die Ernährung | odżywianie | |
verlangen | wymagać | |
ansprüche | oczekiwania wyaganie | |
obwohl | ach chociaż | |
abwechslungsreich | urozmaicony | |
die Kost | wyżywienie pożyweinie | |
der Körper | organizm | |
die Nährstoffe zuführen | dostarczać substancji odżywczych | |
genügend | wystarczajaco , w dostatecznej mierze | |
die Kohlenhydrate | węglowodany | |
Das Eiweiß | białko | |
das Fett | tłuszcz | |
vollwertig | pełnowartościowy | |
notwendig | potrzebny | |
in ausreichender Menge | w wystarczającej ilości | |
im richtigen Verhältnis | w właściwej proporcji | |
in der richtigen Form | we właściwej postaci | |
enthalten | zawierać | |
die Umsetzung in die Praxis | realizacje w praktykte | |
folgendermaßen | następująco | |
vielseitig | wielostronny różnorodny | |
fettreich | bogaty w tłuszcz | |
würzig | korzenny aromatyczny, pikantny, dobrze, przypawiony | |
salzig | słony | |
widerholen | powtarzac się | |
die Vollkornprodukte | produkty pełnożiarniste | |
reichlich | obfity | |
der Bestandteil | część skladowa | |
die Mahlzeit | posiek | |
ab und zu | od czasu do czasu | |
zubereitet | przyrządzony | |
die Vitamine | witaminy | |
die Mineralstoffe | substancje mineralne | |
das Grünzeug | zielenina | |
dar Kerbs | rak | |
die Herz-Kreislauf-Erkrankungen | choroby serca i układu krążenia | |
greifen | sięgać | |
die Abwechslung | odmiana | |
das Vollkornbrot | chleb pełnoziarnisty | |
die Schulmilch | mleko wypijane przez ucznia w szkole | |
das Pausenbrot | drugie śniadanie jedzeone w czasie przerwy | |