| die Imbissbude, -n | budka z jedzeniem, budka z przekąskami |
| zwischendurch | tu i ówdzie, w międzyczasie |
| ehren | poważać, szanować |
| das Kulturerbe (no plural) | dziedzictwo kulturowe |
| immateriell | niematerialny |
| auszeichnen | nagradzać, odznaczać, wyróżniać |
| der Passant, -en | przechodzień |
| die Passantin, -nen | piesza, przechodzień (żeński) |
| ausmachen | stanowić, charakteryzować |
| geschmacklich | smakowo, w kwestii smaku |
| würzig | ostry, mocno przyprawiony |
| knackig | chrupiący |
| hinkriegen | załatwiać, wykonać, dać radę |
| irgendwie | jakoś, jakimś sposobem |
| das Stadtbild, -er | panorama miasta |
| gehoben | podniosły, wzniosły, uroczysty |
| gehobene Gastronomie | wysokiej klasy gastronomia |
| die Bockwurst, -würste | parówka, serdelek |
| die Beilage, -n | dodatek (do dania); załącznik; przystawka |
| auffallen | rzucać się w oczy |
| der Stand, die Stände | stoisko |
| erben | dziedziczyć, otrzymywać w spadku |
| zeugen von | świadczyć o |
| etwas, jemanden auszeichnen | coś, kogoś wyróżnić, odznaczyć |
| die Auszeichnung, -en | wyróżnienie, odznaczenie |
| der Treffpunkt, -e | miejsce spotkań |
| heben | podnosić |
| ab und zu | czasami (3 słówka) |
| veranstalten/organisieren | organizować x2 |
| die Veranstaltung, -en | event |
| der Senf, -e | musztarda |
| der Meerrettich, -e | chrzan |
| die Voraussetzung erfüllen | spełniać wymagania, warunki |
| die Eigenschaft, -en | właściwość, własność, cecha |
| der Hang zu / die Neigung zu | skłonność / pociąg do x2 |
| locker sein | być wyluzowanym |
| der Schmäh (no plural), der Scherz, -e | trik, żarty x2 |
| Wert legen auf +Akk | przykładać wartość do (przypadek?) |
| setzen auf + Akk | stawiać na (przypadek?) |
| beitragen zu | przyczynić się do |
| einen Beitrag leisten zu +Dat | wnieść wkład w (przypadek?) |
| seinen Beitrag leisten | dorzucać swoje trzy grosze |
| etwas erfinden | wynaleźć coś |
| satt sein | być sytym, najedzonym |