die Imbissbude, -n | budka z jedzeniem, budka z przekąskami | |
zwischendurch | tu i ówdzie, w międzyczasie | |
ehren | poważać, szanować | |
das Kulturerbe (no plural) | dziedzictwo kulturowe | |
immateriell | niematerialny | |
auszeichnen | nagradzać, odznaczać, wyróżniać | |
der Passant, -en | przechodzień | |
die Passantin, -nen | piesza, przechodzień (żeński) | |
ausmachen | stanowić, charakteryzować | |
geschmacklich | smakowo, w kwestii smaku | |
würzig | ostry, mocno przyprawiony | |
knackig | chrupiący | |
hinkriegen | załatwiać, wykonać, dać radę | |
irgendwie | jakoś, jakimś sposobem | |
das Stadtbild, -er | panorama miasta | |
gehoben | podniosły, wzniosły, uroczysty | |
gehobene Gastronomie | wysokiej klasy gastronomia | |
die Bockwurst, -würste | parówka, serdelek | |
die Beilage, -n | dodatek (do dania); załącznik; przystawka | |
auffallen | rzucać się w oczy | |
der Stand, die Stände | stoisko | |
erben | dziedziczyć, otrzymywać w spadku | |
zeugen von | świadczyć o | |
etwas, jemanden auszeichnen | coś, kogoś wyróżnić, odznaczyć | |
die Auszeichnung, -en | wyróżnienie, odznaczenie | |
der Treffpunkt, -e | miejsce spotkań | |
heben | podnosić | |
ab und zu | czasami (3 słówka) | |
veranstalten/organisieren | organizować x2 | |
die Veranstaltung, -en | event | |
der Senf, -e | musztarda | |
der Meerrettich, -e | chrzan | |
die Voraussetzung erfüllen | spełniać wymagania, warunki | |
die Eigenschaft, -en | właściwość, własność, cecha | |
der Hang zu / die Neigung zu | skłonność / pociąg do x2 | |
locker sein | być wyluzowanym | |
der Schmäh (no plural), der Scherz, -e | trik, żarty x2 | |
Wert legen auf +Akk | przykładać wartość do (przypadek?) | |
setzen auf + Akk | stawiać na (przypadek?) | |
beitragen zu | przyczynić się do | |
einen Beitrag leisten zu +Dat | wnieść wkład w (przypadek?) | |
seinen Beitrag leisten | dorzucać swoje trzy grosze | |
etwas erfinden | wynaleźć coś | |
satt sein | być sytym, najedzonym | |