die Wärme erzeugen | wytwarzać ciepło |
der Kessel | czajnik, kocioł |
der Entsafter | sokownik, sokowirówka |
anbraten | podsmażać, przypiekać |
das Tranchiermesser | nóż do porcjowania |
kühlen | studzić, chłodzić |
die Schwitze | zasmażka |
dämpfen | gotować na parze |
abschmecken | degustować, doprawiać |
dünsten | dusić |
häuten | obierać ze skórki |
beizen | zaprawiać |
pellen | obierać z łupiny |
schälen | obierać, strugać |
quellen | wypływać, sączyć się |
mahlen | mleć |
fein gemahlen | drobno mielony |
die Suppe andicken | dogęścić zupę |
hacken | siekać |
einwecken | wekować |
einrühren | mieszać, rozrabiać |
pürieren | robić piure |
legieren | stapiać |
schmoren | dusić |
grillen | grillować, piec na ruszcie |
fritieren | smażyć w tłuszczu |
glasieren | lukrować |
rösten | prażyć, opiekać |