| die Wärme erzeugen | wytwarzać ciepło |
| der Kessel | czajnik, kocioł |
| der Entsafter | sokownik, sokowirówka |
| anbraten | podsmażać, przypiekać |
| das Tranchiermesser | nóż do porcjowania |
| kühlen | studzić, chłodzić |
| die Schwitze | zasmażka |
| dämpfen | gotować na parze |
| abschmecken | degustować, doprawiać |
| dünsten | dusić |
| häuten | obierać ze skórki |
| beizen | zaprawiać |
| pellen | obierać z łupiny |
| schälen | obierać, strugać |
| quellen | wypływać, sączyć się |
| mahlen | mleć |
| fein gemahlen | drobno mielony |
| die Suppe andicken | dogęścić zupę |
| hacken | siekać |
| einwecken | wekować |
| einrühren | mieszać, rozrabiać |
| pürieren | robić piure |
| legieren | stapiać |
| schmoren | dusić |
| grillen | grillować, piec na ruszcie |
| fritieren | smażyć w tłuszczu |
| glasieren | lukrować |
| rösten | prażyć, opiekać |