die Wärme erzeugen | wytwarzać ciepło | |
der Kessel | czajnik, kocioł | |
der Entsafter | sokownik, sokowirówka | |
anbraten | podsmażać, przypiekać | |
das Tranchiermesser | nóż do porcjowania | |
kühlen | studzić, chłodzić | |
die Schwitze | zasmażka | |
dämpfen | gotować na parze | |
abschmecken | degustować, doprawiać | |
dünsten | dusić | |
häuten | obierać ze skórki | |
beizen | zaprawiać | |
pellen | obierać z łupiny | |
schälen | obierać, strugać | |
quellen | wypływać, sączyć się | |
mahlen | mleć | |
fein gemahlen | drobno mielony | |
die Suppe andicken | dogęścić zupę | |
hacken | siekać | |
einwecken | wekować | |
einrühren | mieszać, rozrabiać | |
pürieren | robić piure | |
legieren | stapiać | |
schmoren | dusić | |
grillen | grillować, piec na ruszcie | |
fritieren | smażyć w tłuszczu | |
glasieren | lukrować | |
rösten | prażyć, opiekać |