abkochen | gotować, wygotować |
panieren | panierować |
einen Braten/Kuchen mit etw garnieren | przybrać czymś pieczeń/ciasto |
einkochen | wekować, konserwować |
überbacken | zapiekać |
überbrühen | oparzyć (migdały, pomidory) |
überkochen | kipieć, ponownie gotować |
hinzufügen | dodawać coś do czegoś |
blanchieren | obgotowywać |
der Auflauf | zapiekanka |
der Backteig | zapieczone ciasto |
die Salzkartoffeln | ziemniaki z wody |
der Lauch | por |
das Kalbsgeschnetzelte | cielęcina w potrawce |
der Champignon | pieczarka |
das Rindersteak | stek wołowy |
Spätzle | zacierki |
Sie bezahlen nacg Gewicht | cena wg wagi |
bissfest gekocht | al dente |
abbürsten | oczyścić, szczotkować |
abgießen | odcedzić, odlewać |
die Staudensellerie | seler naciowy |
Das Grün beiseite legen. | odstawić nać/ część zieloną |
heiß abspülen | sparzyć |
das Gehackte | mięso siekane, mięso mielone |
verrühren | mieszać, wymieszać |
durchziehen lassen | odstawić |
bestreuen | posypywać |
die Schöpfkelle | chochla, łyżka wazowa |
das Tablett | taca |
der Tortenheber | łopatka do tortu |
die Käseglocke | klosz do sera |
das Einwegglas | kubek jednorazowego użytku |
der Fleischwolf | maszynka do mięsa |
der Schneebesen | trzepaczka do ubijania piany |
der Tauchsieder | grzałka |
das Sieb | sitko |
der Ausstecher, die Ausstechform | forma do wycinania ciasta |
das Gebäck | pieczywo, ciastka, wypiek |
die Semmel | bułeczka |
die Schrippe | rodzaj podłużnej kajzerki |
der Napfkuchen | babka |
der Blätterteig | ciasto francuskie |
der Schmand | kwaśna śmietana |
die Forelle | pstrąg |
der Stör | jesiotr |
die Schleie | lin |
die Apfelsine | pomarańcza |
die Schote | strąk |
die Knoblauchzehe | ząbek czosnku |
das Fruchtfleisch | miąższ |
der Blumenkohl | kalafior |
der Dill | koper, koperek |
die Wacholderbeere | jagoda jałowca |
der Ampfer | szczaw |
der Kohlrabi | kalarepa |
der Mangold | boćwina |
der Rosenkohl | brukselka |
der Schnittlauch | szczypior |
die Sellerie | seler |
der Meerrettich | chrzan |
die Walnuss | orzech włoski |
die Haselnuss | orzech laskowy |
das Huhn | kura |
das Hähnchen | kurczak |