abkochen | gotować, wygotować | |
panieren | panierować | |
einen Braten/Kuchen mit etw garnieren | przybrać czymś pieczeń/ciasto | |
einkochen | wekować, konserwować | |
überbacken | zapiekać | |
überbrühen | oparzyć (migdały, pomidory) | |
überkochen | kipieć, ponownie gotować | |
hinzufügen | dodawać coś do czegoś | |
blanchieren | obgotowywać | |
der Auflauf | zapiekanka | |
der Backteig | zapieczone ciasto | |
die Salzkartoffeln | ziemniaki z wody | |
der Lauch | por | |
das Kalbsgeschnetzelte | cielęcina w potrawce | |
der Champignon | pieczarka | |
das Rindersteak | stek wołowy | |
Spätzle | zacierki | |
Sie bezahlen nacg Gewicht | cena wg wagi | |
bissfest gekocht | al dente | |
abbürsten | oczyścić, szczotkować | |
abgießen | odcedzić, odlewać | |
die Staudensellerie | seler naciowy | |
Das Grün beiseite legen. | odstawić nać/ część zieloną | |
heiß abspülen | sparzyć | |
das Gehackte | mięso siekane, mięso mielone | |
verrühren | mieszać, wymieszać | |
durchziehen lassen | odstawić | |
bestreuen | posypywać | |
die Schöpfkelle | chochla, łyżka wazowa | |
das Tablett | taca | |
der Tortenheber | łopatka do tortu | |
die Käseglocke | klosz do sera | |
das Einwegglas | kubek jednorazowego użytku | |
der Fleischwolf | maszynka do mięsa | |
der Schneebesen | trzepaczka do ubijania piany | |
der Tauchsieder | grzałka | |
das Sieb | sitko | |
der Ausstecher, die Ausstechform | forma do wycinania ciasta | |
das Gebäck | pieczywo, ciastka, wypiek | |
die Semmel | bułeczka | |
die Schrippe | rodzaj podłużnej kajzerki | |
der Napfkuchen | babka | |
der Blätterteig | ciasto francuskie | |
der Schmand | kwaśna śmietana | |
die Forelle | pstrąg | |
der Stör | jesiotr | |
die Schleie | lin | |
die Apfelsine | pomarańcza | |
die Schote | strąk | |
die Knoblauchzehe | ząbek czosnku | |
das Fruchtfleisch | miąższ | |
der Blumenkohl | kalafior | |
der Dill | koper, koperek | |
die Wacholderbeere | jagoda jałowca | |
der Ampfer | szczaw | |
der Kohlrabi | kalarepa | |
der Mangold | boćwina | |
der Rosenkohl | brukselka | |
der Schnittlauch | szczypior | |
die Sellerie | seler | |
der Meerrettich | chrzan | |
die Walnuss | orzech włoski | |
die Haselnuss | orzech laskowy | |
das Huhn | kura | |
das Hähnchen | kurczak | |