die Isolierkanne | termos |
der Fleischhacker/ der Fleischwolf | maszynka do mięsa |
der Schnellkochtopf | szybkowar |
der Korkenzieher | korkociąg |
der Herd | kuchenka |
die Reibe/ die Rspel | tarka |
das Besteck | zastawa |
die Kaffeemühle | młynek do kawy |
der Kessel | czajnik |
der Entsafter | sokowirówka |
einlegen | marynowac (mięso) |
abstellen | zestawic ( z ognia) |
aufstellen | nastawic ( na ogien) |
filieren | filetować |
schwitzen, kurz kochen | dusić |
häuten/pellen/schälen | obierać |
braten | smażyć |
schneiden | kroić |
dämpfen/dünsten/schmoren | dusić |
beizen | marynować |
quellen | tryskać |
anbraten | podsmażyć |
trancheieren | dzielić |
abhängen | kruszeć (mięso) |
ausbeinen | oderwać od kości |
mahlen | zmielić |
andicken/ legieren | zagęścic |
hacken | mielić |
einwecken/ einkochen | zawekować |
einrühren | zmieszać |
püriren | puree robic |
schwenken | podsmażyć |
spicken | nadziać |
firtieren | smażyć na głębokim tłuszczu |
abschrenken/kühlen | ochołodzić |
glasieren | lukrować |
rösten | podpiekać |
schlagen | ubijać |
abkochen | doprowadzić do wrzenia |
flambieren | polać alkogolem i podpalić |
garnieren | udekorować |
überkrusten | podpiec zeby powstala skorupka |
überkochen | kipieć |
hinzüfugen | dodać |
überflammen | napalić |
überbacken | zapiec |
blanchieren | zablanszować |
der Auflauf | zapiekanka |
der Tieg | ciasto/masa |
Salzkartoffeln | kartofle z wody |
Kalbgeschnetzel | mięso w potrawce |
köcheln | gotować na wolnym ogniu |
abbürsten | szczotkować |
abgiessen | odcedzić |
beiseite legen | odłożyć |
unbehandelte | całe (np, cytryny) |
trockentupfen | wytrzeć do sucha |
fein abraspeln | zetrzeć na drobno |
durchziehen | przechodzić (smak) |
abschmecken | skosztować |
bestreuen | posypać |
sieden | wrzeć |
der Tortenheber | łopatka do ciasta |
die Käseglocke | gloka do sera |
das Einwegglas | kubek jednorazowy |
der Schneebesen | trzepaczka |
der Tauchsieder | grzałka |
das Sieb | sitko |
der Ausstecher/ Austechform | foremka |
das Gebäck | pieczywo |
die Semmel | buła |
die Schrippe | podłużna kajzerka |
der Napfkuchen | babka |
der Blätterteig | ciasto francuskie |
der Schmand | kwaśna śmietana |
die Forell | pstrąg |
der Stör | jesiotr |
die Schleie | lin |
die Apfelsine | pomarańcza |
die Schote | strąg |
die Knoblauchzehe | ząbek czosnku |
das Fruchtfleisch | miąższ |
der Blumenkohl | kalafior |
der Dill | koperek |
die Wacholderbeere | jagoda jałowca |
der Ampfer | szczaw |
der Kohlrabi | kalarepka |
der Mangold | botwinka |
der Rosenkohl | brukselka |
die Poree | por |
der Schnittlauch | szczypior |
der Sellerie | seler |
der Meertisch | chrzan |
die Wahl/Haseknuss | włoski/laskowy |
der Behälter | zbiorniczek |
der Dampfgarer | parowar |
der Dampf/der Dunst | para |
der Scheiss | pot |
der Abschmack | odraza |
der Würfel | kostka |
quellen | moczyć, sączyć |
der Genuss | spożycie |
industriel vorgefertiger Speisen | wcześniej przyrządzone potrawy |
der abstumpfen Geschmack | stępiony smak |
das Bewährte essen | sprawdzone jedzenie |
gesättigte/ungesättigte Fettsäuren | nasycone i nienasycone tluszcze |
Herzinfarkt | zawal |
erbrechen | wymiotowac |
fathaltig/fatarme | tluste, mało tluste |
Tante-Emma-Laden | sklep osiedlowy |
Ottonormalverbrauchen | normalny konsument |
natürlichen Lebensmitteln | naturalne produkty |