| die Isolierkanne | termos |
| der Fleischhacker/ der Fleischwolf | maszynka do mięsa |
| der Schnellkochtopf | szybkowar |
| der Korkenzieher | korkociąg |
| der Herd | kuchenka |
| die Reibe/ die Rspel | tarka |
| das Besteck | zastawa |
| die Kaffeemühle | młynek do kawy |
| der Kessel | czajnik |
| der Entsafter | sokowirówka |
| einlegen | marynowac (mięso) |
| abstellen | zestawic ( z ognia) |
| aufstellen | nastawic ( na ogien) |
| filieren | filetować |
| schwitzen, kurz kochen | dusić |
| häuten/pellen/schälen | obierać |
| braten | smażyć |
| schneiden | kroić |
| dämpfen/dünsten/schmoren | dusić |
| beizen | marynować |
| quellen | tryskać |
| anbraten | podsmażyć |
| trancheieren | dzielić |
| abhängen | kruszeć (mięso) |
| ausbeinen | oderwać od kości |
| mahlen | zmielić |
| andicken/ legieren | zagęścic |
| hacken | mielić |
| einwecken/ einkochen | zawekować |
| einrühren | zmieszać |
| püriren | puree robic |
| schwenken | podsmażyć |
| spicken | nadziać |
| firtieren | smażyć na głębokim tłuszczu |
| abschrenken/kühlen | ochołodzić |
| glasieren | lukrować |
| rösten | podpiekać |
| schlagen | ubijać |
| abkochen | doprowadzić do wrzenia |
| flambieren | polać alkogolem i podpalić |
| garnieren | udekorować |
| überkrusten | podpiec zeby powstala skorupka |
| überkochen | kipieć |
| hinzüfugen | dodać |
| überflammen | napalić |
| überbacken | zapiec |
| blanchieren | zablanszować |
| der Auflauf | zapiekanka |
| der Tieg | ciasto/masa |
| Salzkartoffeln | kartofle z wody |
| Kalbgeschnetzel | mięso w potrawce |
| köcheln | gotować na wolnym ogniu |
| abbürsten | szczotkować |
| abgiessen | odcedzić |
| beiseite legen | odłożyć |
| unbehandelte | całe (np, cytryny) |
| trockentupfen | wytrzeć do sucha |
| fein abraspeln | zetrzeć na drobno |
| durchziehen | przechodzić (smak) |
| abschmecken | skosztować |
| bestreuen | posypać |
| sieden | wrzeć |
| der Tortenheber | łopatka do ciasta |
| die Käseglocke | gloka do sera |
| das Einwegglas | kubek jednorazowy |
| der Schneebesen | trzepaczka |
| der Tauchsieder | grzałka |
| das Sieb | sitko |
| der Ausstecher/ Austechform | foremka |
| das Gebäck | pieczywo |
| die Semmel | buła |
| die Schrippe | podłużna kajzerka |
| der Napfkuchen | babka |
| der Blätterteig | ciasto francuskie |
| der Schmand | kwaśna śmietana |
| die Forell | pstrąg |
| der Stör | jesiotr |
| die Schleie | lin |
| die Apfelsine | pomarańcza |
| die Schote | strąg |
| die Knoblauchzehe | ząbek czosnku |
| das Fruchtfleisch | miąższ |
| der Blumenkohl | kalafior |
| der Dill | koperek |
| die Wacholderbeere | jagoda jałowca |
| der Ampfer | szczaw |
| der Kohlrabi | kalarepka |
| der Mangold | botwinka |
| der Rosenkohl | brukselka |
| die Poree | por |
| der Schnittlauch | szczypior |
| der Sellerie | seler |
| der Meertisch | chrzan |
| die Wahl/Haseknuss | włoski/laskowy |
| der Behälter | zbiorniczek |
| der Dampfgarer | parowar |
| der Dampf/der Dunst | para |
| der Scheiss | pot |
| der Abschmack | odraza |
| der Würfel | kostka |
| quellen | moczyć, sączyć |
| der Genuss | spożycie |
| industriel vorgefertiger Speisen | wcześniej przyrządzone potrawy |
| der abstumpfen Geschmack | stępiony smak |
| das Bewährte essen | sprawdzone jedzenie |
| gesättigte/ungesättigte Fettsäuren | nasycone i nienasycone tluszcze |
| Herzinfarkt | zawal |
| erbrechen | wymiotowac |
| fathaltig/fatarme | tluste, mało tluste |
| Tante-Emma-Laden | sklep osiedlowy |
| Ottonormalverbrauchen | normalny konsument |
| natürlichen Lebensmitteln | naturalne produkty |