wordki.pl - nauka słówek
Kochen
die Isolierkannetermos
der Fleischhacker/ der Fleischwolfmaszynka do mięsa
der Schnellkochtopfszybkowar
der Korkenzieherkorkociąg
der Herdkuchenka
die Reibe/ die Rspeltarka
das Besteckzastawa
die Kaffeemühlemłynek do kawy
der Kesselczajnik
der Entsaftersokowirówka
einlegenmarynowac (mięso)
abstellenzestawic ( z ognia)
aufstellennastawic ( na ogien)
filierenfiletować
häuten/pellen/schälenobierać
bratensmażyć
schneidenkroić
dämpfen/dünsten/schmorendusić
beizenmarynować
anbratenpodsmażyć
trancheierendzielić
ausbeinenoderwać od kości
mahlenzmielić
andicken/ legierenzagęścic
hackensiekać
einwecken/ einkochenzawekować
einrührenzmieszać
spickennadziać
firtierensmażyć na głębokim tłuszczu
abschrenken/kühlenochołodzić
glasierenlukrować
röstenpodpiekać
schlagenubijać
abkochendoprowadzić do wrzenia
garnierenudekorować
überkochenkipieć
hinzüfugendodać
überbackenzapiec
blanchierenzablanszować
der Auflaufzapiekanka
der Tiegciasto/masa
Salzkartoffelnkartofle z wody
Kalbgeschnetzelmięso w potrawce
köchelngotować na wolnym ogniu
abgiessenodcedzić
beiseite legenodłożyć
trockentupfenwytrzeć do sucha
fein abraspelnzetrzeć na drobno
abschmeckenskosztować
bestreuenposypać
siedenwrzeć
der Tortenheberłopatka do ciasta
das Einwegglaskubek jednorazowy
der Schneebesentrzepaczka
der Tauchsiedergrzałka
das Siebsitko
der Ausstecher/ Austechformforemka
das Gebäckpieczywo
die Semmelbuła
die Schrippepodłużna kajzerka
der Napfkuchenbabka
der Blätterteigciasto francuskie
der Schmandkwaśna śmietana
die Forellpstrąg
der Störjesiotr
die Schleielin
die Apfelsinepomarańcza
die Knoblauchzeheząbek czosnku
das Fruchtfleischmiąższ
der Blumenkohlkalafior
der Dillkoperek
die Wacholderbeerejagoda jałowca
der Ampferszczaw
der Kohlrabikalarepka
der Mangoldbotwinka
der Rosenkohlbrukselka
die Poreepor
der Schnittlauchszczypior
der Sellerieseler
der Meertischchrzan
die Wahlnussorzech włoski
der Dampfgarerparowar
der Dampf/der Dunstpara
der Würfelkostka
der Genussspożycie
das Bewährte essensprawdzone jedzenie
Haseknussorzech laskowy