die Isolierkanne | termos | |
der Fleischhacker/ der Fleischwolf | maszynka do mięsa | |
der Schnellkochtopf | szybkowar | |
der Korkenzieher | korkociąg | |
der Herd | kuchenka | |
die Reibe/ die Rspel | tarka | |
das Besteck | zastawa | |
die Kaffeemühle | młynek do kawy | |
der Kessel | czajnik | |
der Entsafter | sokowirówka | |
einlegen | marynowac (mięso) | |
abstellen | zestawic ( z ognia) | |
aufstellen | nastawic ( na ogien) | |
filieren | filetować | |
häuten/pellen/schälen | obierać | |
braten | smażyć | |
schneiden | kroić | |
dämpfen/dünsten/schmoren | dusić | |
beizen | marynować | |
anbraten | podsmażyć | |
trancheieren | dzielić | |
ausbeinen | oderwać od kości | |
mahlen | zmielić | |
andicken/ legieren | zagęścic | |
hacken | siekać | |
einwecken/ einkochen | zawekować | |
einrühren | zmieszać | |
spicken | nadziać | |
firtieren | smażyć na głębokim tłuszczu | |
abschrenken/kühlen | ochołodzić | |
glasieren | lukrować | |
rösten | podpiekać | |
schlagen | ubijać | |
abkochen | doprowadzić do wrzenia | |
garnieren | udekorować | |
überkochen | kipieć | |
hinzüfugen | dodać | |
überbacken | zapiec | |
blanchieren | zablanszować | |
der Auflauf | zapiekanka | |
der Tieg | ciasto/masa | |
Salzkartoffeln | kartofle z wody | |
Kalbgeschnetzel | mięso w potrawce | |
köcheln | gotować na wolnym ogniu | |
abgiessen | odcedzić | |
beiseite legen | odłożyć | |
trockentupfen | wytrzeć do sucha | |
fein abraspeln | zetrzeć na drobno | |
abschmecken | skosztować | |
bestreuen | posypać | |
sieden | wrzeć | |
der Tortenheber | łopatka do ciasta | |
das Einwegglas | kubek jednorazowy | |
der Schneebesen | trzepaczka | |
der Tauchsieder | grzałka | |
das Sieb | sitko | |
der Ausstecher/ Austechform | foremka | |
das Gebäck | pieczywo | |
die Semmel | buła | |
die Schrippe | podłużna kajzerka | |
der Napfkuchen | babka | |
der Blätterteig | ciasto francuskie | |
der Schmand | kwaśna śmietana | |
die Forell | pstrąg | |
der Stör | jesiotr | |
die Schleie | lin | |
die Apfelsine | pomarańcza | |
die Knoblauchzehe | ząbek czosnku | |
das Fruchtfleisch | miąższ | |
der Blumenkohl | kalafior | |
der Dill | koperek | |
die Wacholderbeere | jagoda jałowca | |
der Ampfer | szczaw | |
der Kohlrabi | kalarepka | |
der Mangold | botwinka | |
der Rosenkohl | brukselka | |
die Poree | por | |
der Schnittlauch | szczypior | |
der Sellerie | seler | |
der Meertisch | chrzan | |
die Wahlnuss | orzech włoski | |
der Dampfgarer | parowar | |
der Dampf/der Dunst | para | |
der Würfel | kostka | |
der Genuss | spożycie | |
das Bewährte essen | sprawdzone jedzenie | |
Haseknuss | orzech laskowy | |