| l'ortaggio, la verdura | warzywo |
| il fagiolo, i fagioli, i fagiolini | ziarenko fasoli, fasola, fasolka szparagowa |
| il pisello, i piselli, i piselli in scatola | ziarenko groszku, groch; groszek, groszek konserwowy |
| il peperone, il peperoncino, il peperone verde | papryka (warzywo), ostra papryczka, zielona papryka |
| il cetriolo | ogórek |
| la lattuga, le lattughe | sałata, sałaty |
| il cavolo | kapusta |
| il broccoli | brokuł |
| gli spinacci | szpinak |
| il prezzemolo | pietruszka |
| il mais | kukurydza |
| l'aglio | czosnek |
| l'oliva | oliwka |
| profumare, il profumo, profuma di rose | pachnieć, zapach, pachnie ròżami |
| il girasole | słonecznik |
| il tulipano | tulipan |
| il mazzo, il mazzetto, un mazzo di fiori | bukiet; wiązanka, pęczek, bukiet kwiatów |
| la foglia | liść |
| il pino | sosna |
| la castagna, il castagno | kasztan (jadalny), kasztanowiec (drzewo) |
| la noce, la nocciola, la noce di cocco | orzech włoski, orzech laskowy, orzech kokosowy |
| il lampone, il succo di lamponi | malina, sok malinowy |
| l'ananas, gli ananas | ananas, ananasy |
| il pompelmo | grejpfrut |
| l'uva, l'uva bianca e nera, l'uva passa | winogrona, winogrona białe i czerwone, l'uva passa |